Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

ratingratingratingratingrating

2

stopień trudnościtrudne
czas przygotowania20 min.
ilość porcji1 os.
Czekoladowe ganache z lodami truskawkowymi

Składniki

185 gramów

300 gramów

185 mililitrów

1 szczypta

200 gramów

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw przygotować ganache. Czekoladę pokruszyć do miski. Śmietankę podgrzać do temperatury nieco niższej niż temperatura wrzenia, zalać nią czekoladę, dodać sól. Odczekać 5 minut, po czym wymieszać na gładką masę. Odczekać, aż masa ostygnie do temperatury pokojowej, następnie schłodzić ją w lodówce, tak by stężała.

Krok 2

Wyjąć z lodówki, przed dalszą obróbką odczekać, aż masa będzie miała ponownie temperaturę pokojową. W przeciwnym razie po ubiciu stanie się grudkowata.

Krok 3

W tym czasie pokroić truskawki, każdą średnio na 8 części. Przełożyć je do miski, posypać cukrem. Dodać sok z cytryny, lekko rozgnieść widelcem. Odstawić na 10-15 minut.

Krok 4

Używając elektrycznego miksera ręcznego, na maksymalnie średnich obrotach ubić ganache do konsystencji jasnej, puszystej i gęstej masy.

Krok 5

Przenieść do woreczka do dekorowania i nałożyć porcję masy na dno każdego pucharka.

Krok 6

Na ganache umieścić kulkę lodów, za pomocą łyżki nałożyć truskawki i polać deser powstałym sokiem.