Składniki50 gramów 50 gramów 1 sztuka 4 łyżki 2 sztuki 1 sztuka 2 sztuki 2 łyżki 1 sztuka 4 sztuki 2 szczypty PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Włącz piekarni na 180°C. Z dyni zetnij górną część która później posłuży jako przykrywka. Miąższ wydrąż łyżką. Skrop oba kawałki dyni oliwą, posyp szczyptą soli morskiej i piecz aż będzie miękka, ok 20 minut. Krok 2Ryż oraz soczewicę ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta. Krok 3Cebulę i cukinię pokrój w kostkę. Czosnek rozgnieć i podsmaż wszystko na patelni prze 2-3 minuty doprawiając przyprawą Knorr. Krok 4Pomidory pokrój w kostkę. Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, następnie przełóż wszystko do dużej miski, dodaj smażone warzywa, ryż, soczewicę i lekko wymieszaj. Krok 5Sałatkę włóż do upieczonej dyni i całość zapiekaj dodatkowe 5 minut. Podawaj z przykrywką. Do dekoracji możesz użyć świeżych listków kolendry. ![]() Dobra rada: Upieczoną dynię Hokkaido możesz jeść razem z skórką. |
Dynia nadziewana dzikim ryżem i cukinią
