Składniki4 łyżki 1 sztuka 30 gramów 200 mililitrów 3 łyżki 1 opakowanie 1 łyżeczka 1 szczypta 2 łyżki 8 sztuk 2 garść 2 łyżki 12 listki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Ciepłą wodę połącz z drożdżami oraz cukrem i wymieszaj. Następnie wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, oliwę, oraz czarnuszkę i wyrób jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta na ok. 30 minut. ![]() Krok 2W drugiej miseczce połącz sos Hellmann's, serek Bieluch oraz pokrojone drobno listki mięty. Sos sałatkowy Knorr przygotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Rukolę wymieszaj z sosem. ![]() Krok 3Z wyrośniętego ciasta, na stolnicy podsypanej mąką uformuj nieduże kulki, następnie spłaszcz je do grubości ok. 1 cm. Średnica powinna wynosić ok. 10 cm. ![]() Krok 4Przygotowane placki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na ok. 15 minut. Czas pieczenia, w zależności od piekarnika, może wydłużyć się. ![]() Krok 5Upieczone bułeczki wystudź, następnie przekrój na połówki i opiecz na grillu. Na każdą z nich połóż kozi ser i pozwól, aby się rozpuścił. Przygotowaną rukolę nałóż na połowę bułek, przykryj pozostałymi połówkami i podawaj – oczywiście z sosem Hellmann's. ![]() ![]() Dobra rada: Doskonałym dodatkiem do takich grillowanych bułeczek będzie pieczony burak pokrojony w cienkie plasterki. |
Grillowane bułeczki z kozim serem, czarnuszką i świeżą miętą
