Składniki2 kilogramy 1 opakowanie 1 sztuka 1 sztuka 1 sztuka 1 pęczek
8 łyżek 3 łyżki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu. ![]() Krok 2Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj. ![]() Krok 3Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę. ![]() Krok 4Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj. ![]() ![]() Dobra rada: Zamiast skrzydełek możesz użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętaj, że wtedy czas grillowania wydłuży się. |
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą
