Grillowane skrzydełka z ostrą salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

ratingratingratingratingrating

7

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania50 min.
ilość porcji6 os.
Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

Składniki

2 kilogramy

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

8 łyżek

3 łyżki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 1

Krok 2

Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 2

Krok 3

Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 3

Krok 4

Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast skrzydełek możesz użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętaj, że wtedy czas grillowania wydłuży się.