Grzanki z gruszką i serem pleśniowym – z bagietką | Przepisy.pl pixel

Grzanki z grillowaną gruszką

ratingratingratingratingrating

24

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania30 min.
ilość porcji6 os.
Grzanki z grillowaną gruszką

Składniki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

40 gramów

1 łyżka

6 łyżek

1 sztuka

0.5 pęczka

1 łyżka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.

Grzanki z grillowaną gruszką - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.

Grzanki z grillowaną gruszką - Krok 2

Krok 3

Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.

Grzanki z grillowaną gruszką - Krok 3

Krok 4

Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.

Grzanki z grillowaną gruszką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ziołowej oliwy możesz użyć masła czosnkowego.