Składniki1 łyżeczka 2 sztuki 1 sztuka 2 sztuki 40 gramów 1 łyżka 6 łyżek 1 sztuka 0.5 pęczka 1 łyżka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni. ![]() Krok 2Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron. ![]() Krok 3Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera. ![]() Krok 4Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem. ![]() ![]() Dobra rada: Zamiast ziołowej oliwy możesz użyć masła czosnkowego. |
Grzanki z grillowaną gruszką
