Składniki400 gramów 1 sztuka 1 sztuka 1 sztuka 2 łyżeczki 1 łyżeczka 0.5 łyżeczki 1 sztuka 2 sztuki 2 łyżki 1 łyżka 2 łyżki 2 łyżki 4 łyżki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Wołowinę pokrój w większą kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku. ![]() Krok 2Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj. ![]() Krok 3Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok. 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę. ![]() Krok 4Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę. ![]() Krok 5Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami. ![]() ![]() Dobra rada: Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania. |
Gulasz wołowy
NOWY PRZEPIS
