Gulasz wołowy - przepis z antrykotu wołowego | Przepisy.pl pixel

Gulasz wołowy

NOWY PRZEPIS

ratingratingratingratingrating

109

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania40 min.
ilość porcji1 os.
Gulasz wołowy

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

4 łyżki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę pokrój w większą kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Skrop olejem, dodaj szczyptę soli oraz musztardę i zamarynuj mięso. Zagotuj wodę w czajniku.

Gulasz wołowy - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Cebulę obierz. Warzywa pokrój w kostkę ok. 2 cm na 2 cm. Czosnek posiekaj.

Gulasz wołowy - Krok 2

Krok 3

Oprósz lekko mięso mąką. W szerokim rondlu na oleju smaż mięso aż zrobi się mocno rumiane z każdej strony, ok. 4-6 minut. Następnie dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 3

Krok 4

Wsyp wszystkie przyprawy i smaż 1 minutę.

Gulasz wołowy - Krok 4

Krok 5

Wlej gorącą wodę tak aby zakryła w ¾ mięso. Dodaj kostkę Knorr, sos sojowy i całość duś na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie. Podawaj tradycyjnie z jasnym pieczywem lub ziemniakami.

Gulasz wołowy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do gulaszu możesz dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki, pieczarki i warzywa korzeniowe. Świetnie smakuje z ogórkiem kiszonym. Słodką paprykę możesz zastąpić wędzoną co jeszcze bardziej podkreśli smak dania.