Składniki500 gramów 100 mililitrów 2 łyżki 4 sztuki 2 sztuki 4 sztuki 1 sztuka 2 sztuki 1 pęczek 1 pęczek 1 sztuka 1 sztuka 2 gramy 2 łyżki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości hamburgery, usmaż je na patelni grillowej. ![]() Krok 2Przygotuj salsę. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną kolendrę, szczypior oraz posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Całość dopraw pozostałym ketchupem i oliwą z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj. ![]() Krok 3Bułkę przekrój, opiecz w piekarniku. Posmaruj sosem zrobionym z dwóch łyżek ketchupu i majonezu. Na bułce ułóż liść sałaty, na sałacie hamburgera. Na mięso nałóż salsę. Całość przykryj górną częścią bułki i przekłuj wykałaczką. ![]() ![]() Dobra rada: Aby hamburger był soczysty w wołowinie musi znaleźć się odpowiednia ilość tłuszczu, który wytapiając się podczas smażenia sprawi, że mięso nie będzie twarde. |
Hamburger z pomidorową salsą
