Hamburger z pomidorową salsą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hamburger z pomidorową salsą

ratingratingratingratingrating

25

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania30 min.
ilość porcji1 os.
Hamburger z pomidorową salsą

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

2 gramy

2 łyżki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Trzy łyżki ketchupu i starte na tarce ogórki wymieszaj z mielonym mięsem. Dopraw je do smaku odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Z mięsa uformuj odpowiedniej wielkości hamburgery, usmaż je na patelni grillowej.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 1

Krok 2

Przygotuj salsę. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną kolendrę, szczypior oraz posiekany czosnek i ostrą papryczkę. Całość dopraw pozostałym ketchupem i oliwą z oliwek. Dokładnie wszystko wymieszaj.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 2

Krok 3

Bułkę przekrój, opiecz w piekarniku. Posmaruj sosem zrobionym z dwóch łyżek ketchupu i majonezu. Na bułce ułóż liść sałaty, na sałacie hamburgera. Na mięso nałóż salsę. Całość przykryj górną częścią bułki i przekłuj wykałaczką.

Hamburger z pomidorową salsą - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby hamburger był soczysty w wołowinie musi znaleźć się odpowiednia ilość tłuszczu, który wytapiając się podczas smażenia sprawi, że mięso nie będzie twarde.