Składniki2 słoiki 1 opakowanie 0.5 łyżeczki 1 szczypta 1 łyżka 4 łyżki 2 sztuki 50 mililitrów 4 łyżki 0.5 pęczka 1 łyżeczka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Sezam upraż na patelni, aby był rumiany. ![]() Krok 2Czosnek pokrój w plasterki i usmaż na oliwie. Dodaj kmin i gałkę muszkatołową i podsmaż chwilę przyprawy. ![]() Krok 3Mrożony groszek sparz w wrzącej wodzie przez 30 sekund. ![]() Krok 4Do miksera wrzuć odcedzoną ciecierzycę, sparzony groszek, przyprawy wraz z oliwą i czosnkiem, pastę sezamową, sok z cytryny, ziarna sezamu oraz listki mięty (zostaw kilka listków i ziarenek do dekoracji). Zmiksuj całość na gładkie puree. Jeśli uważasz za potrzebne dopraw pastę odrobiną soli. ![]() Krok 5Przełóż pastę do miseczek, na wierzchu skrop obficie oliwą, posyp porwanymi listkami mięty, ziarnami sezamu i przyprawą Knorr. ![]() ![]() Dobra rada: Humus możesz przygotować z dowolnych warzyw. Zamiast groszku użyj np. gotowanego kalafiora lub selera. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj jedną papryczkę chilli. |
Hummus z zielonym groszkiem - VIDEO
