Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym

ratingratingratingratingrating

8

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania45 min.
ilość porcji1 os.
Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym

Składniki

30 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

30 gramów

60 gramów

120 gramów

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

200 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 1

Krok 2

W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później.

Kapitańskie cygara  z sosem koktajlowym  - Krok 2

Krok 3

Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku.

Krok 4

Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych.

Krok 5

Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.

Krok 6

Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy.