Składniki30 dekagramów 1 sztuka 2 sztuki 1 sztuka 30 gramów 60 gramów 120 gramów 2 sztuki 100 gramów 100 gramów 200 gramów 1 szczypta 1 szczypta PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut. ![]() Krok 2W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później. ![]() Krok 3Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku. Krok 4Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych. Krok 5Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut. Krok 6Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy. |
Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym
