Kolorowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa zapiekanka

ratingratingratingratingrating

98

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania60 min.
ilość porcji1 os.
Kolorowa zapiekanka

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

1 łyżeczka

100 gramów

200 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

500 gramów

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w wodzie, ostudź, po czym je obierz i pokrój w plastry.

Kolorowa zapiekanka - Krok 1

Krok 2

Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki, marchewkę pokrój w plasterki. Warzywa zblanszuj w gorącej wodzie.

Kolorowa zapiekanka - Krok 2

Krok 3

Do mięsa dodaj posiekaną szalotkę, roztrzepane jajka oraz tarta bułkę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 3

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z wodą według wskazówek na opakowaniu. Po czym wlej płyn do mięsa i dokładnie wyrób masę.

Kolorowa zapiekanka - Krok 4

Krok 5

Z powstałej masy formuj małe kulki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 5

Krok 6

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemianki, mięso i warzywa.

Kolorowa zapiekanka - Krok 6

Krok 7

Na sam koniec śmietanę wymieszaj z parmezanem oraz kminkiem i zalej zapiekankę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

Kolorowa zapiekanka - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.