Składniki560 gramów rurki z ciasta filo i orzechów włoskich: 4 sztuki 85 gramów 100 gramów 50 gramów 1.5 łyżeczki 0.5 łyżeczki wiśnie w syropie: 120 gramów 120 gramów 300 mililitrów 1 łyżka 0.5 łyżeczki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia. Krok 2Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g masła, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z masłem, wodą różaną i cynamonem. Krok 3Roztopić pozostałą część masła. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę. Krok 4Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie. ![]() Dobra rada: Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu! |
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie
