Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

ratingratingratingratingrating

5

stopień trudnościtrudne
czas przygotowania25 min.
ilość porcji1 os.
Korzenne rurki z ciasta filo i orzechów włoskich z wiśniami w syropie

Składniki

560 gramów

rurki z ciasta filo i orzechów włoskich:

4 sztuki

85 gramów

100 gramów

50 gramów

1.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

wiśnie w syropie:

120 gramów

120 gramów

300 mililitrów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Aby przygotować wiśnie w syropie, gotować wiśnie w wodzie przez około 10 minut, następnie dodać cukier i gotować przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny i wanilię, odstawić do ostygnięcia i stężenia.

Krok 2

Rozgrzać piekarnik do 190°C/170°C (z termoobiegiem). Aby przygotować rurki z ciasta filo, roztopić 25 g masła, odłożyć na bok. Orzechy zmielić z cukrem na drobno, następnie wymieszać z masłem, wodą różaną i cynamonem.

Krok 3

Roztopić pozostałą część masła. Płaty ciasta filo przekroić na pół, tak aby otrzymać 8 płatów o wymiarach 20 cm x 30 cm. Każdy płat ciasta posmarować masłem, nałożyć na niego około 20 g nadzienia, formując z niego linię wzdłuż jednego z krótszych boków, jednocześnie zostawiając około 2 cm wolnej przestrzeni po każdej stronie. Zagiąć brzegi ciasta, tak aby zakryć nadzienie, ciasto zwinąć możliwie jak najciaśniej. Rurkę z ciasta posmarować masłem i przełożyć na blachę.

Krok 4

Rurki piec przez około 15 minut, aż nabiorą złotobrązowej barwy i staną się chrupkie. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do ostygnięcia. (ciastka można też serwować na ciepło). Rurki podawać z kulką lodów i wiśniami w syropie.

przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!