Składniki3 sztuki 1 sztuka 1 sztuka 1 łyżka 0.5 łyżeczki 50 gramów 2 sztuki 4 łyżki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C. Krok 2Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki. Krok 3Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili, tymianek i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami. ![]() Dobra rada: Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję. |
Kremowa zupa czosnkowa
