Zupa czosnkowa - przepis na krem z grzankami | Przepisy.pl pixel

Kremowa zupa czosnkowa

ratingratingratingratingrating

205

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania50 min.
ilość porcji1 os.
Kremowa zupa czosnkowa

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

50 gramów

2 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do temperatury 220 ° C.

Krok 2

Całą główkę czosnku zawiń w folię aluminiową, z kilkoma łyżkami oliwy. Piecz przez 15-20 minut. Po tym czasie czosnek odwiń z foli, wystudź. Z chłodnego już czosnku wyłuskaj upieczone ząbki.

Krok 3

Cebule i ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj czosnek, chili, tymianek i ziemniaki, wlej litr wody, dodaj kostki rosołowe. Zupę gotuj około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Całość zmiksuj w kielichu blendera, przecedź przez sito. Gotową zupę podawaj z grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do zupy można dodać kilka łyżek śmietany, sprawi to, że będzie miała bardziej kremową konsystencję.