Kurczak po prowansalsku – pierś w ziołach | Przepisy.pl pixel

Kurczak po prowansalsku

ratingratingratingratingrating

49

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania55 min.
ilość porcji1 os.
Kurczak po prowansalsku

Składniki

1 sztuka

500 gramów

5 sztuk

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj przyprawą do kurczak po prowansalsku Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin.

Krok 2

Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy.

Krok 3

Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min.

Krok 4

Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe.