Składniki1 sztuka 500 gramów 5 sztuk 1 łyżka 1 łyżka 1 łyżka 100 gramów 1 łyżeczka 1 sztuka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Kurczaka umyj, osusz, podziel wraz z kośćmi na mniejsze porcje, natrzyj przyprawą do kurczak po prowansalsku Knorr, skórką z cytryny, ostrą papryką i solą. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Krok 2Warzywa umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj oliwki i kapary z odrobiną zalewy. Krok 3Na warzywach ułóż zamarynowanego kurczaka. Przykryj folią aluminiową i piecz w temp. 180 ⁰C przez 35 min. Krok 4Usuń folię, spryskaj kurczaka sokiem z cytryny i piecz jeszcze 20 min., aby skórka kurczaka stała się chrupiąca. ![]() Dobra rada: Do pieczonego kurczaka możesz dodać pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. W ten sposób przygotujesz pełne danie jednogarnkowe. |
Kurczak po prowansalsku
