Składniki800 gramów 100 mililitrów 1 opakowanie 1 puszka 1 puszka 1 łyżka 1 łyżka 1 łyżka 1 łyżka 1 łyżka 0.5 łyżeczki 1 pęczek 1 szczypta PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Żeberka oprósz przyprawą grubo mieloną Knorr według uznania, ułóż na blasze do pieczenia, całość podlej 150 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz w niskiej temperaturze 160* przez 90 minut, aż mięso będzie miękkie. ![]() Krok 2Gorące jeszcze żeberka obtocz w sosie BBQ odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 h. ![]() Krok 3W między czasie przygotuj fasolę pod żeberka - w tym celu w garnku połącz odsączoną fasolę z pomidorami z puszki, dodaj przyprawy, kmin rzymski, obie papryki, czosnek i cebulę. Do fasoli możesz też wykorzystać soki powstałe podczas pieczenia żeberek. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, około 10 minut. ![]() Krok 4Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby sos się nie spalił. Żeberka podawaj ułożone na fasoli posypane obficie posiekaną natką kolendry. ![]() ![]() Dobra rada: Do fasoli możesz tez dodać inne warzywa strączkowe np. cieciorkę czy soczewicę. |
Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli
