Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli

ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania30 min.
ilość porcji1 os.
Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli

Składniki

800 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

1 puszka

1 puszka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka oprósz przyprawą grubo mieloną Knorr według uznania, ułóż na blasze do pieczenia, całość podlej 150 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz w niskiej temperaturze 160* przez 90 minut, aż mięso będzie miękkie.

Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli - Krok 1

Krok 2

Gorące jeszcze żeberka obtocz w sosie BBQ odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 12 h.

Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli - Krok 2

Krok 3

W między czasie przygotuj fasolę pod żeberka - w tym celu w garnku połącz odsączoną fasolę z pomidorami z puszki, dodaj przyprawy, kmin rzymski, obie papryki, czosnek i cebulę. Do fasoli możesz też wykorzystać soki powstałe podczas pieczenia żeberek. Wszystko razem gotuj aż sos zgęstnieje, około 10 minut.

Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli - Krok 3

Krok 4

Żeberka piecz/grilluj na tackach aluminiowych około 15 minut na średnio rozgrzanym grillu pod przykryciem, obracając mięso co jakiś czas. Grillując musisz uważać żeby sos się nie spalił. Żeberka podawaj ułożone na fasoli posypane obficie posiekaną natką kolendry.

Pikantne żeberka BBQ na czerwonej fasoli - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do fasoli możesz tez dodać inne warzywa strączkowe np. cieciorkę czy soczewicę.