Składniki1 szklanka 1.5 szklanki 1.5 łyżeczki 1 szczypta 1 łyżeczka 500 mililitrów 5 sztuk 6 sztuk PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25cm/36cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić. Krok 2Pianka: Dwie galaretki dokładnie rozpuścić w pół szklanki wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać cukier puder by było słodsze). Wlać tężącą galaretkę. Dokładnie razem wymieszać Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia. Krok 3Wierzch: Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie ściągać wylać na piankę z biszkoptem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. |
Pianka na biszkopcie
