Pianka na biszkopcie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pianka na biszkopcie

ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania60 min.
ilość porcji1 os.
Pianka na biszkopcie

Składniki

1 szklanka

1.5 szklanki

1.5 łyżeczki

1 szczypta

1 łyżeczka

500 mililitrów

5 sztuk

6 sztuk

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wsypywać porcjami cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25cm/36cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu dokładnie ostudzić.

Krok 2

Pianka: Dwie galaretki dokładnie rozpuścić w pół szklanki wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno (można dodać cukier puder by było słodsze). Wlać tężącą galaretkę. Dokładnie razem wymieszać Wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 3

Wierzch: Trzy galaretki rozpuścić w 4 szklankach wody. odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie ściągać wylać na piankę z biszkoptem. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.