Pulpety w sosie ostro-słodkim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety w sosie ostro-słodkim

ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudnościśrednie
czas przygotowania60 min.
ilość porcji1 os.
Pulpety w sosie ostro-słodkim

Składniki

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

2 łyżki

350 mililitrów

400 gramów

5 sztuk

1 łyżka

2 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

225 gramów

2 sztuki

225 gramów

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 2

Mięso wymieszaj z chipsami, jajkiem, połową posiekanej cebuli, 3 posiekanymi ząbkami czosnku, cynamonem i rodzynkami.

Krok 3

Z masy zrób kulki i usmaż je na bardzo małej ilości oleju na teflonowej patelni.

Krok 4

Cukier, wywar, ocet, odcedzone pomidory z puszki, mielone chili, paprykę, pozostała posiekaną cebulę i posiekany czosnek zmiksuj, dodaj zioła.

Krok 5

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż do czasu, gdy będą miękkie.

Krok 6

Do ziemniaków włóż pulpety i przygotowany sos. Gotuj około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp serem.