Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią

ratingratingratingratingrating

3

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania70 min.
ilość porcji1 os.
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

100 mililitrów

100 gramów

125 gramów

250 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

2 łyżki

1 pęczek

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz.

Krok 2

Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu.

Krok 3

Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut.

Krok 4

Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno.

Krok 5

W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 6

Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.