Składniki1 sztuka 2 sztuki 1 łyżeczka 1 łyżeczka 100 mililitrów 100 gramów 125 gramów 250 mililitrów 1 sztuka 1 sztuka 150 gramów 2 łyżki 1 pęczek PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Rozgrzej piekarnik do 185°C. Dynię obierz, pozbądź się pestek i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i piecz przez ok 40 minut aż będzie miękka i rumiana na zewnątrz. Krok 2Ugotuj kaszę gryczaną według wskazówek na opakowaniu. Krok 3Rozpuść kostkę Knorr w 250 ml wrzącej wody i zalej kuskus w misce. Pozostaw pod przykryciem na 5 minut. Krok 4Chilli bez pestek oraz natkę pietruszki posiekaj drobno. Krok 5W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę gryczaną, kus kus, pestki dyni, chilli, zioła, kminek oraz tymianek Knorr. Wyciśnij sok z cytryny. Krok 6Dodaj kawałki dyni wraz z oliwą z pieczenia, sok z jednej cytryny, lekko wymieszaj i podawaj posypane pokruszonym serem feta. ![]() Dobra rada: Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. |
Sałatka z kuskusem, kaszą gryczaną i dynią
