Serowe bułeczki z jabłkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowe bułeczki z jabłkiem

NOWY PRZEPIS

ratingratingratingratingrating

81

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania90 min.
ilość porcji1 os.
Serowe bułeczki z jabłkiem

Składniki

300 gramów

250 gramów

90 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

3 łyżki

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie wrzucamy dokładnie zmielony twaróg. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 16 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). 8 prostokątów nacinamy w dwóch miejscach przez środek.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 3

Krok 4

Jabłka kroimy na kawałki. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na 8 prostokątach nakładamy porcję jabłek.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 4

Krok 5

Brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i sklejamy z naciętymi częściami.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 5

Krok 6

Bułeczki posmarujemy pozostałym jajkiem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Serowe bułeczki z jabłkiem - Krok 6