Składniki300 gramów 250 gramów 90 gramów 2 sztuki 1 łyżeczka 3 łyżki 3 sztuki 1 łyżeczka 1 opakowanie 1 łyżeczka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder. Następnie wrzucamy dokładnie zmielony twaróg. Po chwili wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Ciasto dokładnie wyrabiamy. ![]() Krok 2Formujemy z niego kulę i odstawiamy na 30 min w temperaturze pokojowej. ![]() Krok 3Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 16 prostokątów (ok. 8 x 10 cm). 8 prostokątów nacinamy w dwóch miejscach przez środek. ![]() Krok 4Jabłka kroimy na kawałki. Posypujemy cynamonem oraz cukrem waniliowym. Na 8 prostokątach nakładamy porcję jabłek. ![]() Krok 5Brzegi smarujemy roztrzepanym jakiem i sklejamy z naciętymi częściami. ![]() Krok 6Bułeczki posmarujemy pozostałym jajkiem. Przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. ![]() |
Serowe bułeczki z jabłkiem
NOWY PRZEPIS
