Składniki4 sztuki 180 gramów 2 sztuki 8 sztuk 1 sztuka 1 łyżka 2 łyżki 2 łyżki 1 łyżka 1 szczypta 1 szczypta PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki. Krok 2Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki. Krok 3W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko. Krok 4Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą. Krok 5Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem. Krok 6Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku. Krok 7Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki. |
Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
