Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania60 min.
ilość porcji1 os.
Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki

Składniki

4 sztuki

180 gramów

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.

Krok 2

Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.

Krok 4

Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.

Krok 5

Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.

Krok 6

Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.

Krok 7

Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.