Ciasto filo z kurczakiem i warzywami i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Strudel z kurczakiem i warzywami

ratingratingratingratingrating

3

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania60 min.
ilość porcji1 os.
Strudel z kurczakiem i warzywami

Składniki

400 gramów

2 łyżki

130 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

200 mililitrów

125 gramów

100 gramów

1 opakowanie

20 mililitrów

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, aż cebula będzie miękka.

Krok 2

Kurczaka pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem, posiekanym tymiankiem, różyczkami z brokułu i z pieczarkami pokrojonymi w cząstki. Smaż wszystkie składniki, aż kurczak będzie rumiany.

Krok 3

Posyp warzywa i kurczaka obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, zalej wszystko niskotłuszczowym mlekiem i duś przez 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i wymieszaj.

Krok 4

Płatek ciasta filo rozkrój na pół, wykładaj warzywa z kurczakiem łyżką na jedną stronę rozwiniętego płatka, po czym zwiń jak krokiet.

Krok 5

Przełóż otrzymane strudle do żaroodpornego naczynia, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem na boku.