Składniki400 gramów 2 łyżki 130 gramów 1 sztuka 1 sztuka 1 sztuka 0.5 pęczka 200 mililitrów 125 gramów 100 gramów 1 opakowanie 20 mililitrów PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż pokrojoną w kostkę cebulę i boczek, aż cebula będzie miękka. Krok 2Kurczaka pokrój w dużą kostkę i dodaj na patelnię wraz z czosnkiem, posiekanym tymiankiem, różyczkami z brokułu i z pieczarkami pokrojonymi w cząstki. Smaż wszystkie składniki, aż kurczak będzie rumiany. Krok 3Posyp warzywa i kurczaka obficie Przyprawą do złotego kurczaka Knorr, zalej wszystko niskotłuszczowym mlekiem i duś przez 20 minut na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj kawałki mozzarelli i wymieszaj. Krok 4Płatek ciasta filo rozkrój na pół, wykładaj warzywa z kurczakiem łyżką na jedną stronę rozwiniętego płatka, po czym zwiń jak krokiet. Krok 5Przełóż otrzymane strudle do żaroodpornego naczynia, piecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 °C. Podawaj natychmiast z ugotowanym ryżem na boku. |
Strudel z kurczakiem i warzywami
