Szarlotka z kokosem - jabłecznik: przepis z wiórkami | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z kokosem

NOWY PRZEPIS

ratingratingratingratingrating

264

stopień trudnościśrednie
czas przygotowania90 min.
ilość porcji1 os.
Szarlotka z kokosem

Składniki

spód:

230 gramów

150 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

3 sztuki

nadzienie:

1 kilogram

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

wierzch:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, cukier i zagniatamy na ciasto.

Szarlotka z kokosem - Krok 1

Krok 2

Formujemy kulę i wkładamy na zamrażalnika na 30 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 2

Krok 3

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód trzemy na tarce ciasto i przyklepujemy dłonią. Podpiekamy, aż się zarumieni w temp 180 ° C ok 20 min.

Szarlotka z kokosem - Krok 3

Krok 4

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda, kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sok z cytryny, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Jabłka przekładamy na podpieczony spód.

Szarlotka z kokosem - Krok 4

Krok 5

Białka ubijamy na sztywna pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wiórki kokosa.

Szarlotka z kokosem - Krok 5

Krok 6

Na warstwę jabłek przekładamy bezę kokosową. Pieczemy w temp 180 ° C ok 35 min, aż beza się zrumieni. Przed podaniem posapujemy cukrem pudrem.

Szarlotka z kokosem - Krok 6