Składniki1 opakowanie kruszonka: 250 gramów 100 gramów 100 gramów 2 łyżki 2 sztuki 0.5 łyżeczki jabłka: 30 gramów 50 gramów 150 gramów 400 gramów 25 gramów 0.5 łyżeczki 1 sztuka PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru. ![]() Krok 2Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką. ![]() Krok 3Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych. ![]() |
Szarlotka z lodami
NOWY PRZEPIS
