Szarlotka na ciepło z lodami – przepis | Przepisy.pl pixel

Szarlotka z lodami

NOWY PRZEPIS

ratingratingratingratingrating

211

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania15 min.
ilość porcji1 os.
Szarlotka z lodami

Składniki

1 opakowanie

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

2 łyżki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

50 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na szarlotkę z lodami zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka. Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22-24cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Piecz w 170°C ok. 15 minut aż nabierze złotego koloru.

Szarlotka z lodami - Krok 1

Krok 2

Teraz przygotuj jabłka do szarlotki na ciepło z lodami. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1 cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kaszę mannę oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Szarlotka z lodami - Krok 2

Krok 3

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód, posyp kruszonką i piecz ponownie w 180°C przez 20 minut. Podawaj szarlotkę na ciepło lub na zimno z porcją lodów waniliowych.

Szarlotka z lodami - Krok 3