Terrina rybna przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Terrina rybna

ratingratingratingratingrating

1

stopień trudnościśrednie
czas przygotowania90 min.
ilość porcji1 os.
Terrina rybna

Składniki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

4 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 dekagram

30 dekagramów

15 mililitrów

200 mililitrów

20 dekagramów

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z obu ryb dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każdy z nich zmiksuj na gładką masę dodając po 2 jajka, jedno białko i połowę kremówki, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

W rondelku roztop 2 łyżki masła*, dodaj 2 łyżki wody i dodaj szpinak - podgrzewaj ok. 5 minut ciągle mieszając, odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Masę z dorsza podziel na 2 części. Do jednej dodaj posiekany szpinak i zieleninę, wymieszaj starannie.

Krok 4

Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją pozostałym masłem. Na spód wylej masę łososiową, następnie masę ze szpinakiem i na końcu masę z dorsza.

Krok 5

Całość przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Krok 6

Gdy ostygnie chłodź w lodówce przez 3 godziny.

Krok 7

Śmietanę, wino, 2 łyżki szczypiorku oraz sok z cytryny wymieszaj i podgrzej. Sos podawaj do rybnej terriny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!