Składniki1 szczypta 4 sztuki 1 szczypta 4 łyżki 3 łyżki 2 łyżki 2 łyżki 1 łyżka 1 dekagram 30 dekagramów 15 mililitrów 200 mililitrów 20 dekagramów 1 łyżka 2 sztuki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Filety z obu ryb dokładnie oczyść, umyj i osusz. Każdy z nich zmiksuj na gładką masę dodając po 2 jajka, jedno białko i połowę kremówki, dopraw solą i pieprzem. Krok 2W rondelku roztop 2 łyżki masła*, dodaj 2 łyżki wody i dodaj szpinak - podgrzewaj ok. 5 minut ciągle mieszając, odstaw do ostygnięcia. Krok 3Masę z dorsza podziel na 2 części. Do jednej dodaj posiekany szpinak i zieleninę, wymieszaj starannie. Krok 4Przygotuj formę do pieczenia: wysmaruj ją pozostałym masłem. Na spód wylej masę łososiową, następnie masę ze szpinakiem i na końcu masę z dorsza. Krok 5Całość przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Krok 6Gdy ostygnie chłodź w lodówce przez 3 godziny. Krok 7Śmietanę, wino, 2 łyżki szczypiorku oraz sok z cytryny wymieszaj i podgrzej. Sos podawaj do rybnej terriny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. ![]() Dobra rada: Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację! |
Terrina rybna
