Składnikitortilla: 0.5 kilograma 1 łyżeczka 1 sztuka 4 sztuki 50 mililitrów 1 sztuka 2 szczypty 60 mililitrów 3 sztuki sos: 1 sztuka 1 sztuka 2 sztuki 1 sztuka 1 sztuka 10 sztuk 1 sztuka 1 łyżeczka 3 łyżki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w paseczki. ![]() Krok 2Na 2-3 łyżkach oleju smaż ziemniaki i cebulę, na dużej, szerokiej patelni, aż zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstaw do przestygnięcia. ![]() Krok 3Jajka i mleko roztrzep na jednolity płyn. Posiekaj pietruszkę i dodaj ją z pieprzem oraz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr do powstałej masy. Ponownie wymieszaj. ![]() Krok 4Masę jajeczną wlej do ziemniaków. Powoli podgrzej na małym ogniu. Gdy spód jest przyrumieniony, ostrożnie przekręć tortillę na drugą stronę i smaż, aż jajka zupełnie się zetną. ![]() Krok 5Zrób sos: cebulę, paprykę chili i zwykłą pokrój w kosteczkę. Smaż na oliwie, aż cebulka zmięknie. Dodaj rozdrobnione pomidory, posiekane oliwki i czosnek oraz liść laurowy i pieprz. ![]() Krok 6Dodaj mini kostki Knorr i duś, aż sos zgęstnieje. Ciepłą tortillę pokrój na mniejsze trójkąty i podawaj z sosem. ![]() ![]() Dobra rada: Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce. |
Tortilla z sosem hiszpańskim
