Składnikiciasto: 12 gramów 350 gramów 0.5 łyżeczki 0.5 łyżeczki 125 mililitrów 25 mililitrów dodatki: 200 gramów 200 gramów 1 sztuka 2 sztuki 3 sztuki PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Do dużej miski wlej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki. ![]() Krok 2Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło. ![]() Krok 3Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt. ![]() Krok 4Cebulę, ogórka oraz paprykę pokrój w plastry. Przygotuj sos pomidorowy (zobacz przepis na sos do pizzy na przepisy.pl) ![]() Krok 5Na rozwałkowane ciasto nałóż sos, następnie oprósz delikatnie wegańską alternatywą dla sera, nałóż cebulę, paprykę, roślinne mięso mielone oraz ogórka i ponownie oprósz wegańską alternatywą dla sera. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez ok. 8-10 minut. ![]() ![]() Dobra rada: Możesz po upieczeniu udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii. |
Wegańska pizza
NOWY PRZEPIS
