Pizza wegetariańska - przepis: wegańskie składniki | Przepisy.pl pixel

Wegańska pizza

NOWY PRZEPIS

ratingratingratingratingrating

6

stopień trudnościłatwe
czas przygotowania45 min.
ilość porcji1 os.
Wegańska pizza

Składniki

ciasto:

12 gramów

350 gramów

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

125 mililitrów

25 mililitrów

dodatki:

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

Przygotowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wlej szklankę ciepłej wody, rozpuść w niej sól, cukier i drożdże, dodaj oliwę oraz mąkę. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj około 5 minut, aż przestanie kleić się do rąk, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki.

Wegańska pizza - Krok 1

Krok 2

Przygotowane w ten sposób ciasto odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywając miseczkę czystą ściereczką, aby wyrosło.

Wegańska pizza - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj kulę wyrabiając ciasto jeszcze raz. Jedną porcje ciasta pozostaw na desce oprószonej mąką, resztę na powrót przełóż do miski i przykryj ściereczką. Pozostawioną kulę ciasta rozwałkuj na grubość około 5 milimetrów nadając jej okrągły kształt.

Wegańska pizza - Krok 3

Krok 4

Cebulę, ogórka oraz paprykę pokrój w plastry. Przygotuj sos pomidorowy (zobacz przepis na sos do pizzy na przepisy.pl)

Wegańska pizza - Krok 4

Krok 5

Na rozwałkowane ciasto nałóż sos, następnie oprósz delikatnie wegańską alternatywą dla sera, nałóż cebulę, paprykę, roślinne mięso mielone oraz ogórka i ponownie oprósz wegańską alternatywą dla sera. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 st. C przez ok. 8-10 minut.

Wegańska pizza - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz po upieczeniu udekorować pizzę świeżymi listkami bazylii.