Składniki700 gramów 1 opakowanie 3 łyżki 50 mililitrów 100 mililitrów 50 mililitrów 2 łyżki 1 pęczek PrzygotowaniePrzygotowanie krok po krokuKrok 1Pokrój dymkę w 2 cm kawałki. Kurczaka oczyścić z przerostów tłuszczy i niepotrzebnych żył czy ścięgien. Pokrój na małe 1 cm kawałki. W misce wymieszaj przyprawę Knorr z olejem i kurczakiem, odstaw w chłodne miejsce na około 12 godzin. Po tym czasie mięso ściśle ponadziewaj na drewniane patyki do szaszłyków, na przemian z kawałkami cebuli. ![]() Krok 2W odpowiednim rondelku wymieszaj sos sojowy, ocet ryżowy, mirin i cukier. Całość gotuj 2-3 minuty. ![]() Krok 3Sos rozdziel na dwie części, połowę wylej na płaską blaszkę i obtocz w nim szaszłyki. ![]() Krok 4Yakitori z kurczaka opiekaj na grillu (najlepiej węglowym), często smarując sosem, przez ok. 7 minut z każdej strony, tak aby mięso w środku było dopieczone. ![]() ![]() Dobra rada: Marynując mięso, możesz dodać do niego dwie łyżki octu ryżowego – mięso będzie bardziej kruche. |
Yakitori z kurczaka
