Jarmuż na obiad? – zacznij od zupy!
Jarmuż to wyborny składnik zupy, co świetnie udowadnia caldo verde, czyli potrawa pochodząca z kuchni portugalskiej. Na zachodzie Półwyspu Iberyjskiego danie to klasycznie podawane jest w trakcie uroczystości rodzinnych. Będzie jednak odpowiednie również na co dzień, o czym przekonasz się, przygotowując je w wersji z hiszpańską kiełbasą chorizo – aromatyczną i intensywną w smaku. Przyrządzenie tej znakomitej zupy rozpocznij od podsmażenia w garnku warzyw. Zalej je następnie bulionem warzywnym, a kiedy ziemniaki zmiękną, rozgnieć je, dzięki czemu potrawa zyska gęstszą konsystencję. Na koniec dodaj posiekane liście jarmużu i chipsy z chorizo. Zaserwuj bliskim smaczny jarmuż na obiad w postaci zielonej zupy z hiszpańską kiełbasą.
Jarmuż – król sałatek
Mimo rosnącej popularności, jarmuż wciąż bywa postrzegany jako składnik wykwintny. Dobrze połączyć go zatem z innymi dodatkami tego typu. Bez wątpienia zaliczają się do nich jajka ugotowane w koszulce. Zadbaj o ich najwyższą jakość – te z wolnego wybiegu będą najsmaczniejsze. Jajka i jarmuż połącz z filecikami anchois, czyli serdeli europejskiej. Do sałatki z jajkiem w koszulce odpowiednie będą też chrupiące grzanki czosnkowe, przygotowane na bazie włoskiej bułki ciabatty. Do dekoracji jarmużu na obiad wykorzystaj płatki parmezanu lub innego długodojrzewającego sera, np. bursztynu. Potrawa będzie wyśmienita na elegancki posiłek w większym gronie.
Jarmuż w farszu
Jak jeszcze wykorzystać jarmuż na obiad? Równie dobrze sprawdza się on jako składnik farszu do warzyw. Jego smak podkreślą suszone pomidory z zalewy oraz papryka chili, z kolei spójną konsystencję zapewni ser ricotta. Wyśmienitą przyprawą do jarmużowego farszu będzie gałka muszkatołowa. Gotowym nadziej wydrążone połówki cukinii. Będą smaczne, jeśli przed przełożeniem ich do piekarnika, posmarujesz je sosem serowo-brokułowym. Cukinię nadziewaną serwuj z ryżem basmati o delikatnie orzechowym posmaku lub jaśminowym z kwiatową nutą. Dobrze sprawdzi się też kasza, np. bulgur lub gryczana prażona.
Pesto z jarmużu
Pesto to popularny włoski sos, wyborny do pieczywa lub makaronu. Klasycznie występuje w dwóch wariantach: alla genovese (zielony, na bazie bazylii) oraz alla siciliana (czerwony, na bazie suszonych na słońcu pomidorów). To jednak niejedyne sposoby na niego. Wypróbuj przepis na pesto z jarmużu i suszonych pomidorów. Wystarczy, że wszystkie składniki – oprócz tytułowych wykorzystaj również uprażone orzeszki pinii, oliwę, sok z cytryny, czosnek i parmezan – umieścisz w kielichu blendera i zmiksujesz na masę o gładkiej konsystencji. Jarmuż na obiad w formie pesto podawaj z ugotowanym al dente makaronem. Świetnie sprawdzą się jego ozdobne odmiany, np. kokardki lub świderki.
Indyk z jarmużem
Jarmuż na obiad dobrze skomponuje się też z mięsem. W wersji duszonej będzie godnym polecenia dodatkiem do drobiu. Skorzystaj z przepisu na szaszłyki z indyka z jarmużem – danie wykwintne i wyjątkowo smaczne. Nadziej je oscypkiem, jarmużem i ogórkiem kiszonym, dzięki którym całe danie zyska bogatszy smak, a także stanie się bardziej kolorowe. Zacznij przygotowywanie od zamarynowania pokrojonego w cienkie paski indyka – natrzyj go przyprawą i oliwą, a następnie odstaw na jakiś czas, by smaki przeniknęły w głąb mięsa. Szaszłyki z piersi indyka serwuj z surówką z kapusty pekińskiej. To naprawdę udane połączenie – spróbuj!
Jarmuż na obiad – sposobów na jego przygotowanie istnieje wiele. Wybierz swój ulubiony, a następnie przyrządź smaczne i przykuwające wzrok danie, którego nie powstydziłby się szef kuchni. Przeczytaj również nasz poradnik Jak przygotować jarmuż, w którym przedstawiamy, jak prawidłowo go zblanszować.