Szpinak w kuchni włoskiej
Podstawowy sposób na szpinak to podsmażenie go z czosnkiem i śmietaną albo jogurtem naturalnym. Tak powstała masa będzie świetnym sosem do makaronu, zwłaszcza połączona z krewetkami, kurczakiem albo serem. Kremowej konsystencji nadaje jej ricotta – szpinak z jej dodatkiem to popularny zamiennik mięsa w wielu klasycznych daniach kuchni włoskiej. Lasagne ze szpinakiem i serem kozim czy cannelloni ze szpinakiem są tego doskonałym przykładem. Szpinak świetnie wypada też podany z serem feta lub kozim. To nie tylko alternatywa dla mięsa, ale również godny polecenia dodatek do niego. Carbonara ze szpinakiem jest z kolei wariacją na temat makaronu z boczkiem i sosem jajecznym. Warto pamiętać, że szpinak pasuje do czerwonych mięs, bekonu oraz kiełbasy.
Prosty sposób na szpinak: sałatki
Młode listki świeżego szpinaku są chrupiące i mają delikatny smak, który z wieloma dodatkami tworzy ciekawe i pyszne połączenia. Z czym go podawać? Łatwym sposobem na szpinak będzie kompozycja składająca się z pomidorków koktajlowych i sosu sałatkowego na bazie oliwy albo octu balsamicznego. Inną propozycją jest awokado z orzechami, dość powszechne stało się też łączenie szpinaku ze słodkimi akcentami, szczególnie z truskawkami i gruszkami. Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczami, twarogiem i sosem truskawkowym, doprawiona chili, jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale i efektowna. Szpinak pasuje również do dodatków mięsnych, serów i ziołowych sosów. Sałatka szpinakowa z boczkiem może być przekąską albo drugim śniadaniem – zawiera nie tylko warzywa i wędlinę, ale i wyrazisty kozi ser, orzechy oraz grzanki. Jeszcze inną propozycją na połączenie szpinaku z mięsem jest sałatka ze świeżym szpinakiem. Kombinacji tej przekąski można spróbować wiele, np. zamienić kurczaka na indyka, dołączyć garść suszonej żurawiny albo moreli zamiast śliwek.
Tarty ze szpinakiem
Duszony szpinak fantastycznie sprawdza się w roli farszu, nie tylko we wspomnianych już cannelloni czy lasagne. Ponieważ dobrze komponuje się z serem, mięsem i rybami, nadaje się też do tart i zapiekanek. Podstawowy przepis na zapiekankę ze szpinakiem to makaron, sos, szpinak i mięso, ale popularne są także zapiekanki ziemniaczane. Do tego typu dań dołącz sosy serowe, śmietanowe, czosnkowe albo pomidorowe, np. w stylu bolońskim, a do klasycznej tarty lepsza będzie masa jajeczna. Szpinak z jajkiem wykorzystaj, piekąc np. wyborną tartę ze szpinakiem i łososiem. Wystarczy tylko dodatek pomidorów, by powstało smaczne danie na wiele okazji. Szukasz innej inspiracji na znakomitą potrawę ze szpinakiem? Przyrządź modne quiche ze szpinakiem i oliwkami i podawaj jako przekąskę bądź dodatek do dania głównego.
Nadziewane mięsa
Po odparowaniu wody, szpinak duszony lub smażony nabiera zwartej konsystencji, dzięki której dobrze sprawdza się w roli nadzienia do mięsnych rolad, zwłaszcza drobiowych. Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem jest wyśmienitym i łatwym w przygotowaniu daniem. Dołączone do nadzienia niewielkie kawałki filetu to oryginalny sposób na urozmaicenie jego konsystencji. Dobry efekt dadzą też całe ząbki czosnku po wcześniejszym upieczeniu, gdyż zyskają słodki smak. Świetnym składnikiem farszu są też suszone pomidory, jak w przepisie na pierś z indyka ze szpinakiem. Do mięsnych potraw pasuje szpinak na różne sposoby: z serem, śmietanką, cebulą, chili, sosem sojowym. I chociaż popularne są nadziewane nim indyk i kurczak, szpinak nadaje się też do wieprzowiny – klasycznych rolad schabowych oraz eskalopków z polędwicy.
Sposobów na szpinak jest mnóstwo. Można dorzucić garść jego świeżych liści do zupy, sałatki czy pizzy, może stanowić główny dodatek do dań, albo nawet być ich podstawą, np. w wersji zapiekanej z beszamelem. Pasuje do jajecznicy, omletów, frittaty i owocowo-warzywnych koktajli. Dobrze przyrządzony jest znakomity zarówno w wersji łagodnej, jak i pikantnej – przekonaj się o tym.