Grillowane szparagi
Szparagi zyskały miano „szlachetnych warzyw”. Nic w tym dziwnego – są delikatne, smaczne i prezentują się bardzo efektowne. Wykorzystaj je do sałatki z grillowanych warzyw. Kupując je, zwróć uwagę na to, aby miały zwarte główki i były jędrne. Szparagi starannie umyj i osusz, a następnie wytnij ich zdrewniałe końcówki. Białe, w przeciwieństwie do zielonych, wymagają obierania. Pozbądź się ich zewnętrznej warstwy za pomocą obieraczki do jarzyn lub niewielkiego ostrego nożyka. Po takim przygotowaniu, pora na upieczenie warzyw. Zamarynuj je w oliwie i drobno posiekanym czosnku, a potem grilluj na specjalnych tackach do warzyw lub patelni grillowej. Kiedy będą gotowe, połącz je z liśćmi jarmużu, owocami, serem halloumi i podprażonymi migdałami. Zobacz dokładny przepis na sałatkę z truskawkami i grillowanymi szparagami.
Grillowana cukinia
Dzięki grillowaniu dość neutralna w smaku cukinia zyska intensywny smak. Smaczna będzie sauté, równie dobrym pomysłem jest wcześniejsze zamarynowanie jej przez krótki czas w mieszance ulubionych przypraw. Przygotowane według pierwszego sposobu krążki warzywa użyj do orientalnej sałatki. Będą wyśmienite w zestawieniu z nieco pikantną rukolą oraz kawałkami miąższu awokado. Pamiętaj również o kawałkach wędzonego łososia, które opcjonalnie możesz zastąpić upieczoną piersią z kurczaka. Wszystkie wymienione składniki smacznie połączy oryginalny sos truskawkowy z wyczuwalną nutą pikantnego chili. Do dekoracji gotowej potrawy wykorzystaj nasiona białego sezamu lub listki świeżej kolendry. Z kolei do serwowania sprawdzi się kromka opieczonego pieczywa, np. bagietki francuskiej. Aby miała wyrazistszy smak, przed podgrzaniem warto natrzeć ją przekrojonym na pół ząbkiem czosnku. Wypróbuj ten sposób na sałatkę z grillowanych warzyw.
Grillowane ziemniaki
Wśród sałatek z grillowanych warzyw nie może zabraknąć takiej, której podstawą są ziemniaki. Pamiętaj o tym, aby przed położeniem ich na ruszcie, ugotować je na półtwardo. Dzięki temu po grillowaniu będą wyborne. Jako dodatek do sałatki sprawdzi się bób i chipsy z boczku. Aby przygotować te drugie, plastry mięsa umieść pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i piecz w nagrzanym piekarniku. Z całością dobrze skomponuje się czerwona cebula pokrojona w półplastry oraz drobno posiekana natka świeżej pietruszki. Koloru i słodyczy nadadzą natomiast połówki dojrzałych pomidorków koktajlowych. Nie sposób nie wspomnieć też o sosie – to on decyduje o finalnym charakterze dania. Świetnym wyborem będzie koperkowo-ziołowy z gorczycą. Gotową potrawę oprósz ziarenkami czarnuszki – wyrazistymi w smaku i dekoracyjnymi. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z bobem i ziemniakami.
Grillowany ser halloumi
Halloumi – czyli cypryjski półtwardy ser – będzie pyszny, jeśli zostanie przygotowany na grillu. Po zdjęciu z rusztu, pokrój go na mniejsze kawałki i wykorzystaj do przyrządzenia wykwintnej sałatki. Jego wyrazisty smak dobrze jest przełamać soczystymi owocami – ser połącz zatem z cząstkami pomarańczy, grejpfruta oraz pestkami granatu. Jako podstawę dania wykorzystaj liście świeżego szpinaku, wcześniej starannie umyte i wysuszone. Wymienione składniki wymieszaj z sosem paprykowo-ziołowym z białym pieprzem. Do dekoracji użyj listków świeżej mięty lub kolendry. Z kolei jako dodatek sprawdzą się grzanki – opieczone na patelni kawałki ulubionego pieczywa. Zobacz pełny przepis na sałatkę z grillowanym serem halloumi i wypróbuj go przy najbliższej okazji.
Grillowany kurczak
Sałatki z grillowanych warzyw i serów to niejedyne metody na pełną aromatu, efektowną potrawę. Wykorzystaj też przyrządzoną na ruszcie pierś z kurczaka. Wymieszanie jej kawałków z zieloną papryką, czerwoną fasolą i ogórkiem konserwowym będzie z pewnością udane. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić sałatkę z grillowanym kurczakiem. Coraz modniejsze są też mini dania z kurczakiem podawane w niecodzienny sposób. Zainspiruj się np. przepisem na sałatkę w słoiku do pracy. Mięso zestaw z rukolą, kukurydzą, pomidorkami koktajlowymi i serem feta. Wymienione składniki rewelacyjnie połączy sos z trybulą, czyli ziołem o delikatnym smaku, popularnym szczególnie w kuchni francuskiej. Przekonaj się, jak łatwe może być przygotowanie oryginalnej, apetycznej potrawy.
Grillowany indyk
Grillowany indyk przypadnie do gustu miłośnikom delikatnych mięs. Jego przygotowanie wymaga uwagi – mięso łatwo przesuszyć – subtelny smak zrekompensuje jednak wszystko. Dołącz do niego brokuły – krótko sparzone we wrzątku będą przyjemnie chrupkie. Te dwa składniki wymieszaj z kostkami greckiego sera typu feta i sosem koperkowo-ziołowym. Jako posypkę wykorzystaj płatki migdałów. Wcześniej podpraż je na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą wyrazistszego smaku i aromatu. Jako dodatek wykorzystaj mini grzanki. Do ich przygotowania znakomicie sprawdzi się czerstwe pieczywo dowolnego typu. Pokrój je na małe kawałki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy lub podpiecz w piekarniku. Aby były jeszcze smaczniejsze, posyp je ziołami, np. estragonem. Sałatka brokułowa z serem feta to godna polecenia alternatywa dla sałatki z grillowanych warzyw. Przyrządź ją, a z pewnością się nie zawiedziesz.
Grillowana wołowina
Wołowina to nieodłączny element chili con carne, zrazów czy gulaszu węgierskiego. Tym razem użyj jej do meksykańskiej sałatki. Wybierz stek z rostbefu, skrop go niewielką ilością oliwy, posyp podstawowymi przyprawami i usmaż na ruszcie grilla, a po wystudzeniu pokrój w paski podobnej wielkości. Wymieszaj je ze składnikami popularnymi w kuchni meksykańskiej, m.in.: kukurydzą, papryką czy kolendrą oraz sosem na bazie oliwy, soku cytrynowego (lub limonkowego) i pikantnego sosu tabasco. Gotową potrawę serwuj z domowymi nachosami. Jak je przygotować? Nic prostszego. Placki tortilli podziel na równe trójkąty, a następnie rozłóż je w równych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zapiecz na złoty kolor w piekarniku. Taka potrawa skomponuje się również z innymi sałatkami z grillowanych warzyw, mięs i serów.
Jak widać, istnieje wiele smacznych sałatek z grillowanych warzyw, mięs oraz serów. Przedstawione propozycje to sposób na wykwintne drugie śniadanie lub kolację. Zadbaj o każdy szczegół: odpowiedni sos, sposób podania i dodatki, a sałatki będą rewelacyjne.