Ulubienica Polaków – sałata masłowa
Najdelikatniejsza, królowa sałat. Jeśli odpowiednio ją potraktujesz, będzie świeża i chrupiąca nawet przez kilka dni. Pamiętaj o tym, by nie wkładać jej do worka foliowego, delikatnie oddzielaj liście i myj je bezpośrednio przed spożyciem. Sałata masłowa świetnie łączy się z innymi świeżymi warzywami, lubi towarzystwo grillowanego mięsa i połączenie z egzotycznymi składnikami. Wystarczy skropić ją jogurtem lub dressingiem na bazie oliwy i odpowiedniej mieszanki przypraw (możesz wykorzystać również gotowy Sos sałatkowy grecki Knorr), dodać wybrane warzywa lub grillowane mięso i wakacyjna sałatka gotowa! Jeśli szukacie inspiracji, polecamy sałatkę wiosenną oraz sałatkę z wołowiną. Iście królewska uczta.
Sałata lodowa, idealna na upalne dni
Swoją nazwę zawdzięcza kruchości – przy łamaniu wydaje dźwięk, który można skojarzyć z kruszeniem lodu. Sałatę lodową można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia. Ma łagodnie słodki smak, który sprawdza się jako baza dla innych składników. Lubi kąpiel w łagodnych dressingach, dobrze czuje się też w towarzystwie jogurtu i majonezu. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie dodatków, wykorzystaj Sos sałatkowy do mizerii Knorr. Sprawdź nasze przepisy z sałatą lodową: mizeria oraz z owocami morza.
Sałata rodem z Rzymu
Różni się od masłowej i lodowej kształtem liści oraz smakiem – jest lekko orzechowa, delikatnie gorzka w zewnętrznych częściach i – dla równowagi – łagodnie słodka wewnątrz. Doskonale sprawdza się w połączeniu z serami pleśniowymi, a kultowa sałatka Cezar jest jedną z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przekąsek z sałatą rzymską. Nas uwiodła jednak wersja sałatki rzymskiej z grillowanym bakłażanem, której nawet sam Cezar by się nie powstydził!
Rukola, ach rukola!
Uwielbiamy ją za orzechowy, nieco korzenny i delikatnie pieprzny posmak. Jest wyrazista, dominująca, dlatego też dobrze łączyć ją z delikatnymi serami, twarogami i owocami morza. Dobrze komponuje się z pachnącymi pomidorami i sosem włoskim. Koniecznie wypróbuj jej jako jednego ze składników pizzy i panini z suszonymi pomidorami z mozzarellą, jest także uwielbiana w klasycznej sałatce Bambini oraz w duecie z gruszką.
Szpinak da się lubić!
Szpinak – nielubiany zwłaszcza przez dzieci, obecnie wychodzi z cienia, podbijając serca i podniebienia Polaków. Znany przede wszystkim w wersji na ciepło, choć coraz częściej wykorzystywany jest również jako składnik sałatek. Cenimy go za wysoką zawartość żelaza oraz wyrazisty smak. Najlepiej podawać go tuż po kąpieli w dressingu z oliwy z oliwek, cytryny, czosnku i ulubionej mieszanki przypraw. Jeśli szukasz inspiracji na ciekawą kompozycję ze szpinakiem, wypróbuj sałatkę z szynki ze szpinakiem oraz sałatkę szpinakową z malinami i twarogiem.
Filigranowa roszponka
Poznasz ją po drobnych liściach i delikatnym orzechowym smaku. Dobrze komponuje się z lekkim jogurtowym sosem lub winegretem na bazie oleju i octu, koniecznie z mieszanką ulubionych ziół. Roszponka lubi towarzystwo słodkich owoców, świetnie sprawdza się w letniej sałatce z pomarańczą oraz w połączeniu z fetą i arbuzem.
Delikatna cykoria
Im mniejsza, tym lepsza. Skropiona octem balsamicznym, z dodatkiem orzechów i chrupiących letnich jabłek, sprawdzi się jako lekka, popołudniowa przekąska. Może skusisz się na kolorową sałatkę z cykorii z dodatkiem aromatycznego dressingu?
Radicchio – cykoria czerwona
Zdecydowana w swojej goryczy, radicchio, jest krewną cykorii. Jej intensywny gorzki smak możemy przełamać dresingiem z dodatkiem brązowego cukru lub miodu albo sosem na bazie majonezu. Zainspiruj się naszym przepisem na szybką sałatkę na grilla z pomarańczami oraz sałatkę z selera naciowego z czosnkiem.
Sałata karbowana
Królowa kanapkowych dekoracji, neutralna w smaku sałata dębolistna często występuje w gotowych mieszankach sałat. Poznamy ją po czerwonych, karbowanych liściach i lekko orzechowym posmaku. Nie sprzyja jej zbyt długie przechowywanie, dlatego najlepiej wykorzystać ją zaraz po zakupie. Nie ma co zwlekać! To co, może skusisz się na sałatkę ziemniaczaną z orzechami włoskimi?
Rukiew wodna
Ma wyrazisty pieprzny smak z delikatną nutą słodyczy. Znajduje zastosowanie jako dodatek do zup i zielonych koktajli oraz jako baza do sałatek. Jeśli szukacie inspiracji i wskazówek jak przyrządzić sałatkę z rukwią wodną, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na sałatkę z rukwi wodnej z kurczakiem i liczi.