Warzywa nie są aż tak popularnym składnikiem na grilla, jak mięso. I szkoda, bo warzywa podczas grillowania przechodzą ogromną metamorfozę: nie tylko zyskują apetyczny wygląd, lecz także smak. I często smakują lepiej niż ich surowa wersja. Sprawdź, ile czasu zajmie Ci przygotowanie jarskiego grilla. I zakochaj się w smaku grillowanych warzyw.
Smaki schowane w pieczarze
Przed Tobą pierwsze zaskoczenie - faszerowane pieczarki z grilla. Ich niepozorne, małe kapelusze pomieszczą sporo składników i świetnie smakują po zgrillowaniu. Połącz składniki farszu na patelni, a następnie przypraw go. Możesz dodać cebulę, czosnek, seler naciowy, odrobinę tymianku cytrynowego i wymieszaj z ulubionymi warzywami. Wybierz jak największe grzyby i odłam nóżki od kapelusza. Natrzyj pieczarki olejem, posyp solą i pieprzem. Do środka włóż farsz i grilluj przez około 15 minut. To banalnie prosty, ale sprawdzony sposób na pyszne warzywa z rusztu.
Papryka z talerzy znika
Grillowana papryka ma całkiem inny smak niż surowa. Jest bardziej słodka, wyraźnie czuć w niej dymne aromaty. Wrzuć ją na ruszt, a potem dodaj do kanapek lub sałatek.
Gorzko-słodki smak gruszki miłosnej
Zanim wrzucisz bakłażana na ruszt, pamiętaj, żeby pozbawić go goryczki. Pokrój go, oprósz solą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie dokładnie opłucz plastry bakłażana, osusz je i zgrilluj. Bakłażana możesz wykorzystać do ciabatty, niezwykle bogatej kanapki, która zdołała pomieścić między kromkami sporo składników. Jeśli nie jesz ryb, zrezygnuj z dodatku anchois.
Przy grillowaniu cebuli płacze się ze… szczęścia
Szaszłyki zazwyczaj kojarzą się z boczkiem lub kiełbasą, ewentualnie kilkoma plasterkami cebuli. A może czas na na ich jarską wersję? Zgrillowane warzywa przechodzą całkowitą metamorfozę. Zmienia się ich smak, a do tego zyskują lekko wędzony aromat. Po prostu pycha! Kropką nad i będzie dodanie do szaszłyków sosu Hellmann’s czosnkowego, który idealnie komponuje się z warzywami.
Szparagi do grilla mają dryga
Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać. Możesz nadziać szparagi na patyczki od szaszłyków. To łatwy sposób na przewracanie na grillu większej ilości warzyw jednocześnie.
Kukurydza - słodkie złoto
Kto nie lubi obgryzać ciepłej kolby kukurydzy? Zgrilluj ją i podawaj na przykład z sosem Hellmann’s SAMBA lub z masłem z dodatkiem chilli i skórki z limonki. Twoi goście będą zachwyceni.