Jak gotować grzyby?
Grzyby można podawać w różny sposób, lecz w przypadku gotowania kluczowe znaczenie ma zachowanie aromatu. Na początku grzyby czyścimy, myjemy i osuszamy. Następnie zalewamy je w całości wodą i gotujemy pod przykryciem. Czas gotowania zależy od gatunku grzyba – w przypadku maślaków i rydzów wynosi 10-15 minut, z kolei kurki, borowiki i podgrzybki gotuje się około pół godziny. Gotujące się grzyby można doprawić pieprzem, zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym lub natką pietruszki. Podczas gotowania na bieżąco zdejmujemy pianę, a pod sam koniec solimy. Na koniec grzyby odcedzamy i osuszamy. Tak przygotowane świetnie nadadzą się do przyrządzenia sosu pasującego do makaronu z kurczakiem i grzybami.
Jak dusić grzyby?
Duszenie polega na gotowaniu grzybów na wolnym ogniu, pod przykryciem, z bardzo małą ilością wody. Wcześniej grzyby trzeba oczywiście delikatnie opłukać. Najlepiej do duszenia grzybów używać oliwy, ale równie dobrze można poprzestać na samej wodzie. Warto pomyśleć o odpowiednim doprawieniu – doskonale wkomponują się takie przyprawy, jak: tymianek, liść laurowy, pieprz ziołowy czy ziele angielskie. Duszone grzyby będą idealnym dodatkiem do ziemniaków lub kaszy. Dobrze smakują również w połączeniu z warzywami jako składnik dań jednogarnkowych – na przykład w aromatycznym leczo.
Jak smażyć grzyby?
Smażenie jest prawdopodobnie najszybszym ze sposobów obróbki grzybów. W zależności od jego długości i intensywności, grzyby zyskują różne walory smakowe – podsmażone krótko na większym ogniu stają się delikatne i aromatyczne, a lekko zarumienione nabierają specyficznego, orzechowego smaku. Grzyby najlepiej smaży się na patelni z głębokim dnem. Trzeba przy tym uważać na to, żeby nie puściły zbyt wiele soku – inaczej uduszą się zamiast usmażyć. Zdarza się to najczęściej, kiedy grzyby są mokre – należy wtedy odparować je, mieszając - tak, aby na patelni pozostał tylko tłuszcz. Przyrządzone w ten sposób rydze mogą być świetnym dodatkiem do pysznej zapiekanki z boczkiem. Kurki doskonale pasują do kopytek lub makaronu. Podgrzybki z kolei bardzo dobrze smakują w zestawieniu z kurczakiem i parmezanem.
Jak marynować grzyby?
Najlepsze do marynowania są świeżo zebrane grzyby. Na początku trzeba je oczyścić i obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego – zapobiegnie to ich czernieniu. Po 25 minutach odcedzamy je, wystudzamy, przekładamy do wyparzonych słoików. Następnie zalewamy je wrzącą zalewą składającą się z wody, octu oraz różnych przypraw – gorczycy, pieprzu, liści laurowych. Dobrym dodatkiem do marynowania będzie marchew lub lekko podsmażona cebulka – nada ona grzybom wyjątkowego smaku. Po wszystkim pasteryzujemy je przez 20 minut i odstawiamy do wystudzenia. Marynowane grzyby idealnie nadają się jako przystawka lub zakąska do głównego dania. Polecamy szczególnie sałatkę z marynowanych pieczarek.
Jak suszyć grzyby?
Suszenie to dobry sposób na przedłużenie trwałości grzyba. Jest na to wiele sposobów, ale warto pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach. Przede wszystkim suszyć należy tylko świeże okazy, po dokładnym wyczyszczeniu na sucho. Nie powinno się ich myć, ponieważ przedłuży to proces konserwacji – wilgotne grzyby schną znacznie dłużej. Mniejsze grzyby można suszyć w całości, większe z kolei powinno się poćwiartować lub pokroić na plastry. Niezależnie od sposobu suszenia, warto pamiętać, aby po wszystkim trzymać je w szczelnym zamknięciu, w celu zabezpieczenia ich przed pleśnią. Prawidłowo ususzone grzyby powinny być lekko elastyczne w dotyku, a przy mocniejszym nacisku pękać. Doskonale smakują w połączeniu z pachnącym schabem lub plackami po węgiersku. Bardzo oryginalną i smaczną propozycją jest również lasagne z suszonymi podgrzybkami.
Jak wykorzystać świeże grzyby?
Świeżo zebrane grzyby wyróżniają się wyjątkowym aromatem i smakiem. Trzeba jednak pamiętać, że nie wytrzymają w lodówce dłużej niż jeden dzień. Radzimy więc szybko zdecydować się, w jaki sposób je wykorzystać w potrawach… lub wypróbować jedną z powyższych metod i w ten sposób przedłużyć ich żywotność. Zachęcamy również do zapoznania się z naszymi przepisami, szczególnie na gulasz ziemniaczano-grzybowy i apetyczną grzybową zapiekankę oraz do dzielenia się własnymi inspiracjami. Nie bójcie się eksperymentować!