Domowe pasty kanapkowe z warzyw strączkowych
Z warzyw strączkowych najczęściej przyrządza się zupy lub potrawki. Coraz częściej jednak warzywa te wykorzystywane są szerzej – robi się z nich kotlety, dipy, pasztety, a nawet ciasta. Są też popularną bazą domowych past kanapkowych. Pasty z roślin strączkowych są gęste, dzięki czemu sprawdzają się do kanapek, które można spakować na drugie śniadanie lub na piknik. Jakie warzywa się do nich nadają? Na pewno ciecierzyca, fasola biała i czerwona, soczewica – najlepiej czerwona i żółta, groch oraz bób. Dip z ciecierzycy to niezwykle bogate połączenie smaków. Domową pastę kanapkową warto przygotować również ze świeżych warzyw. Dobrą propozycją jest hummus z bobu. Ugotowany bób wystarczy połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Słodkawy i wyrazisty smak bobu nie wymaga użycia wielu dodatków – jeśli jednak lubisz pikantne akcenty, posyp kanapki kiełkami rzodkiewki. Pasty to świetne dodatki nie tylko do chleba czy bułek – bliskowschodni domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy oraz sezamu, to doskonały przykład tego, na jak wiele sposobów można podawać tego typu dodatki, np. z nachosami lub warzywami pokrojonymi w słupki.
Domowe pasty kanapkowe z sera
Domowe pasty kanapkowe na bazie twarogu są bardzo popularne i szybkie w przygotowaniu. Ich bazą jest biały ser dowolnego gatunku, więc, w przeciwieństwie do past roślinnych, nie wymagają dłuższego przygotowania. Z łatwością zrobisz tego typu pasty bez użycia miksera czy blendera, wystarczy dokładnie utrzeć ser widelcem. Zamiast niego wykorzystać można także różnego rodzaju kremowe serki, dzięki którym pasty będą miały bardziej aksamitną konsystencję. Pasta na kanapki z twarożkiem daje sporo możliwości: świetnie pasują do niej pomidory, papryka i bazylia, ale można urozmaicić ją wieloma innymi dodatkami, np. świeżymi ziołami, jajkiem, rzodkiewką czy szczypiorkiem. Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie różnych gatunków sera i przygotowanie kanapek z pastą serową blue i truskawkami. Ostry ser z niebieską pleśnią złagodzisz kremowym serkiem i słodkimi owocami. Takie kanapki bardzo dobrze sprawdzą się jako imprezowa przekąska albo przystawka podczas przyjęcia.
Kolorowe domowe pasty do chleba i nie tylko
Chociaż kanapki to w wielu domach danie codzienne, podawane na śniadanie lub kolację, warto serwować je także podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną. Domowe pasty kanapkowe będą w takich sytuacjach dobrym rozwiązaniem – pamiętaj jednak, by zadbać o ich efektowne podanie. Przygotuj np. delikatnie różową pastę łososiową na grzankach. Udekoruj je krążkami czarnych oliwek i gałązkami koperku, a będą stanowiły świetny dodatek do talerza wędlin i serów. Jeśli natomiast szukasz czegoś o bardziej wyrazistych barwach, zaserwuj pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli. Pasta z buraka ma intensywny ciemnoróżowy kolor i wspaniale wygląda z orzeszkami, kiełkami albo szczypiorkiem. Dobrym rozwiązaniem będzie też talerz kanapek z różnymi pastami. Żółta pasta kanapkowa curry to proste połączenie jajek, majonezu oraz przypraw, a pastę w kolorze zielonym uzyskasz z groszku albo jarmużu. Jesienne żółcie i pomarańcze to z kolei pasty dyniowe. Upieczona dynia ma gładką konsystencję i idealnie nadaje się na dodatek do kanapek, zwłaszcza doprawiona pikantnymi przyprawami.
Domowe pasty kanapkowe mają wiele zalet: są smaczne, uniwersalne i doskonale sprawdzają się jako element dekoracyjny stołu podczas przyjęcia. Jeśli przygotowujesz z ich dodatkiem tartinki, nakładaj je za pomocą rękawa cukierniczego. Dobrze pasują także serwowane z krakersami, podpłomykami czy tortillą. Znajdź swój sposób na ich podanie – nie tylko na kanapkach.