Przystawki z łososiem
Mięso łososia wykorzystasz nie tylko do przygotowania dań głównych, ale również smacznych przystawek, idealnych na rozpoczęcie obiadu. Perfekcyjne hors-d’oeuvre, czyli przekąski podawane przed pierwszym daniem, powinny charakteryzować się niewielkimi rozmiarami i wyrazistym smakiem. Te właściwości posiadają np. roladki z naleśników jaglanych z musem z łososia wędzonego i musztardowym sosem. Ich sekret to użycie nieco pikantnych kaparów oraz crème fraîche, czyli francuskiej śmietany o aksamitnej konsystencji i łagodnym smaku, która zawiera ok. 35% tłuszczu. Inną propozycją mini dania z łososiem jest ceviche z łososia, czyli rodzaj sałatki, którą przygotowuje się z posiekanej surowej ryby, skropionej sokiem z cytrusów: limonki, cytryny albo miksu obu wymienionych. Jej niewielka porcja, zaserwowana z opieczoną w piekarniku lub tosterze kromką bagietki paryskiej będzie prezentowała się na talerzu naprawdę efektownie. Wypróbuj także jajka zapiekane z łososiem i warzywnym ragout, czyli francuską potrawką. Podawaj je w małych naczyniach z kromkami żytniego pieczywa, przystrojone listkami świeżej bazylii czy tymianku.
Sałatki z łososiem
Jako przystawka przed obiadem sprawdzi się również niewielka porcja sałatki z rybą, np. sałatki z kapusty pekińskiej i łososia. Nieco orientalnego charakteru nada jej doprawienie posiekaną kolendrą, chili i sosem sojowym. Oryginalną propozycją jest również sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami. W dużej misce wymieszaj składniki: łososia pokrojonego w cienkie paski, cebulę, oliwki, szczypiorek i ziemniaki. Następnie dopraw do smaku paprykowo-ziołowym sosem. Gotową sałatkę serwuj np. z grissini, czyli włoskim pieczywem, które wyglądem przypomina grube paluszki i jest wyrabiane z ciasta drożdżowego. Kolejną inspiracją na mini danie z łososiem jest sałatka z cykorii z marynowanym łososiem. Połączenie marynowanych kawałków ryby z owocem awokado i kukurydzą sprawi, że gotowa potrawa będzie charakteryzowała się unikalnym smakiem.
Zupy z łososiem
Wśród dań z łososiem nie sposób pominąć zup. Do ich przygotowania wykorzystasz zarówno wędzone, jak i świeże filety ryby. Te drugie użyj do ugotowania zupy z czerwonej soczewicy z łososiem. Ze względu na swoją gęstą konsystencję sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe. O jej smaku decyduje właściwie dobrana mieszanka ziół i przypraw. Z łososiem i soczewicą idealnie skomponują się: papryczka chili, tymianek, ziele angielskie, oregano, kolendra i liście laurowe. Sposób na wyjątkowo oryginalne danie z łososiem przynosi przepis na tajską zupę z owocami morza. Na jej smak wpływa użycie wyjątkowych składników, takich jak: grzyby Shii-take, mleko kokosowe i krewetki. Gotową potrawę dopraw świeżym imbirem, sosem sojowym, posiekaną papryczką chili, limonką oraz świeżą kolendrą. Tak przygotowaną potrawę podawaj przed głównym daniem obiadowym. Dobrą propozycją na cieplejszy dzień lub przyjęcie będzie z kolei chłodnik marynarza, którego przygotowanie jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy połączyć wszystkie składniki z wystudzonym barszczem białym i odstawić do właściwego schłodzenia. Przekonaj się, jakie to proste.
Grillowane dania z łososiem
Grillowane dania z łososiem to świetna propozycja nie tylko w sezonie letnim. Smaczny obiad przygotujesz bowiem również na odpowiedniej patelni. Wypróbuj tego sposobu, przyrządzając łososia w glazurze miodowo-sojowej – potrawę smaczną i jednocześnie prostą w przyrządzeniu. Wystarczy, że filety w trakcie smażenia będziesz systematycznie polewać glazurą powstałą w wyniku połączenia oliwy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, sosem sojowym, ziarnami sezamu oraz przyprawą do pikantnego kurczaka. Gotowe danie podawaj na liściach świeżej sałaty. Innym sposobem na grillowaną rybę są szaszłyki z tuńczyka, łososia i krewetki. Oprócz wymienionych składników, na długie wykałaczki nadziej również pomidorki koktajlowe, obrane i sparzone we wrzątku szalotki, i podsmaż całość z obu stron na grillu lub patelni. Wypróbuj również prostego sposobu na pysznego łososia z grilla. Smaż go w specjalnych pergaminowych torebkach, dzięki czemu będzie wyjątkowo soczysty.
Zapiekanki z łososiem
Zapiekanki to również dobra inspiracja na smaczne danie z łososiem. Do ich przygotowania sprawdzi się w szczególności wędzona ryba, którą cechuje intensywniejszy smak w porównaniu do świeżej. Użyj jej do zapiekanki ziemniaczanej z wędzonym łososiem i porem, w której będzie stanowiła główny składnik, nadający daniu wyrazistości. Ciekawą propozycją jest również zapiekanka makaronowa z wędzonym łososiem. Jej sekret to wykorzystanie sera gruyère – produkowanego w Szwajcarii z krowiego mleka i cechującego się oryginalnym, delikatnie orzechowym posmakiem. Wyrazistości doda jej również niewielka ilość musztardy francuskiej z ziarnami różnokolorowej gorczycy. Do dekoracji tej potrawy wykorzystaj listki świeżej pietruszki lub innych ziół. Świetnie sprawdzą się także gałązki koperku.
Wśród tak wielu propozycji na dania z łososiem z pewnością znajdziesz idealną dla siebie. Skorzystaj z możliwości, jakie daje mięso tej wyjątkowej ryby i wykorzystuj je do przygotowywania efektownych potraw – idealnych zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.