Kuchnia na zielono
Nadeszła wiosna, a wraz z nią pora na odmianę w kuchni. Coraz rzadziej gotowane są zupy gulaszowe, grochówka czy fasolowa. Rozpoczyna się sezon na potrawy bardziej delikatne, przyrządzane ze świeżych warzyw. Początek wiosny to sezon na rzodkiewkę, nieco później na szczaw, rozpoczynają się też pierwsze zbiory sałaty. Zanim jednak bazary zazielenią się na dobre, samodzielnie można wyhodować składniki na wiosenną zupę. Doskonałym sposobem na powitanie sezonu, nawet jeśli za oknem wciąż topnieją resztki śniegu, jest zupa z rzeżuchy. Jest dość gęsta, a dzięki zawartości innych warzyw, będzie bardzo dobrze smakowała z dodatkiem makaronu nitek. Cześć rzeżuchy pozostaw bez miksowania i udekoruj nią każdą porcję. Inną oryginalną propozycją jest krem z sałaty ze szczypiorkiem. Zupa ta ma aksamitną konsystencję – można dodatkowo zagęścić ją, blendując składniki. Wiosną postaw nie tylko na zieleń, ale także na orzeźwiające smaki. To doskonała pora, by sięgnąć po świeży szczaw. Krem ze szczawiu z mascarpone z jajkami w koszulkach to pyszna wiosenna zupa, która sprawdzi się na uroczysty majowy obiad.
Wiosenne zupy ze szparagów
Są warzywa i owoce, na które czeka się szczególnie. Chociaż wiele importowanych produktów dostępnych jest w sklepach przez cały rok, ich miłośnicy czekają, aż pojawią się te najświeższe, tuż po zbiorach. Należą do nich m.in. szparagi. Delikatne warzywa, występujące w białej i zielonej odmianie, doskonale smakują podane samodzielnie, np. z sosem holenderskim. Pyszne są również w formie zup. Zupa krem z białych szparagów, doprawiona cytryną, pieprzem i gałką muszkatołową, zaprawiona kwaśną śmietaną, to połączenie wprost idealne. Delikatne warzywa, a do tego wyraziste dodatki, które jednak nie dominują nad całością – czyli prosto i jednocześnie efektownie. Talerz tej wiosennej zupy pięknie wygląda, jeśli udekoruje się go szczypiorkiem. Zupa krem z zielonych szparagów jest nieco prostszym daniem, ale również niezwykle smacznym. Dobrze pozostawić kilka szparagów i wkroić je do zupy po zmiksowaniu, by stanowiły chrupiące urozmaicenie. Szparagi dobrze pasują także przygotowane z innymi warzywami, np. w zupie z zielonych szparagów. Dzięki dodatkowi ziemniaków i cebuli jest ona bardzo gęsta, a jej smak podkreślają: słodka śmietana, płatki migdałowe i gałka muszkatołowa. Delikatną słodycz przełamuje jednak pieprz cayenne, dzięki czemu całość jest odpowiednio wyważona.
Kremowe zupy z chrupiącym akcentem
Pomimo sporej popularności zup w formie kremów, wiele osób woli przyrządzać je klasycznie, z kawałkami warzyw, ryżem i innymi składnikami. Obydwie opcje można jednak połączyć, uzyskując gładką i gęstą zupę z chrupiącymi dodatkami. Zupa z kalarepy i rzodkiewek to idealny przykład. W dodatku jej skład to wręcz symbol wiosennej zupy – rzodkiewka stanowi bowiem jedno z najwcześniej dostępnych warzyw. Żeby dodać jej aksamitnej konsystencji, należy zmiksować też warzywa korzeniowe, a na koniec dodać pokrojoną chrupiącą rzodkiewkę oraz kalarepę. Natka pietruszki i koperek będą stanowiły smaczne zwieńczenie całości. Zupa krem z zielonego groszku jest daniem uniwersalnym. Wiosną najlepiej przyrządzić ją ze świeżego, soczyście zielonego groszku. Chrupiący groszek ptysiowy będzie stanowił dobre urozmaicenie gładkiej konsystencji. Ciekawie będą smakowały również chipsy z jarmużu i chlebowe grzanki.
Wiosenne zupy powinny być pełne zieleni. By zachowały swój charakter, należy zadbać o to, aby dodatki, nawet te dość wyraziste, nie zdominowały w nich świeżych warzyw. To właśnie na nie czeka się przecież przez całą zimę. Zainspiruj się naszym artykułem, planując swoje wiosenne menu.