Przystawka na zaostrzenie apetytu
Włosi swoją ucztę rozpoczynają od przystawki. Zazwyczaj podają deskę wyrazistych serów i wędlin, chrupiące pieczywo oraz sałatki. Przygotuj popularną bruscettę, czyli grzankę z drobno pokrojonymi pomidorkami lub upiecz focaccię z parmezanem i cebulą. Proponujemy zacząć włoski obiad od sałatki caprese, która jest prosta do przygotowania i doskonale się prezentuje. Na przystawkę świetnie sprawdzi się również carpaccio, czyli cienkie plastry wołowiny skropione delikatnie oliwą i posypane startym parmezanem. Sprawdź nasz przepis na polędwicę à la carpaccio. Chcesz zacząć od zupy? Jeśli tak, ugotuj aksamitny krem z pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii.
Włoska klasyka, czyli złocista pizza
Znasz kogoś, kto nie skusi się na kawałek chrupiącej pizzy? Pamiętaj, że ta domowa smakuje najlepiej. Sprawdź, jak proste jest do przygotowania ciasto na pizzę. Idealne po upieczeniu powinno być cienkie i chrupiące, najlepiej ze złocistymi brzegami. Włoska pizza zazwyczaj zawiera niewiele składników, przygotuj więc margheritę lub capricciosę z dodatkiem szynki i pieczarek. Wypróbuj także połączenia anchois z czarnymi oliwkami i upiecz pizzę sycylijską. Jeżeli natomiast jesteś miłośnikiem owoców morza, sprawdź przepis na pizzę frutti di mare. Gorące danie udekoruj przed zaserwowaniem listkami świeżej, pachnącej bazylii.
Pasta na włoski obiad
To popularne połączenie wybranego rodzaju makaronu z sosem. Ważne jest, aby ugotować makaron al dente. Do tego sos, który zazwyczaj przygotowuje się na bazie zaledwie kilku składników, np. spaghetti aglio olio, i danie gotowe. We włoskich sosach dominują pomidory, parmezan, czosnek oraz aromatyczne przyprawy: bazylia, oregano, pieprz czarny, chili oraz rozmaryn. Zobacz, jak przygotować spaghetti bolognese oraz spaghetti napoli. Na włoski obiad warto również zrobić pesto, które jest jednym z najpopularniejszych dodatków do makaronu. Kremowe i wyraziste spaghetti carbonara to z kolei propozycja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.
Włoskie pierożki i kluski
Proponujemy również dania, których bazą są włoskie pierożki i kluski. Popularne małe pierogi tortellini zazwyczaj są nadziewane mięsem, serem lub grzybami. Możesz je podać z gorącym sosem pomidorowym lub przygotować z nich sałatkę z dodatkiem pikantnej rukoli i suszonych pomidorów. Podobne są również pierożki ravioli, często faszerowane serem ricotta, szpinakiem lub dynią. Wypróbuj przepis na sałatkę z ravioli, pamiętając, by przed podaniem posypać całość startym parmezanem. Tym razem zamiast wyrabiać ciasto na leniwe, przygotuj włoskie kluski przyrządzane z ziemniaków i mąki. Zobacz, jak w zaledwie kilku krokach wykonać gnocchi z sosem pomidorowym. Udekoruj danie świeżymi listkami bazylii i cienkimi plastrami parmezanu.
Cannelloni czy lasagne?
Włosi zamiast ziemniaczanej zapiekanki, przygotowują makaronowe rurki cannelloni nadziewane mięsem lub plastry lasagne przekładane mięsem. A całość zapiekają z aksamitnym sosem pomidorowym i serem. Zobacz, jak przygotować: klasyczne lasagne oraz cannelloni z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Skosztuj również lasagne z grzybami i żółtym serem upieczonej na złoty kolor. Lubisz połączenie łososia i szpinaku? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na kremowe cannelloni z łososiem z sosem pomidorowym. To efektowne danie, które z pewnością sprawdzi się na niejednym przyjęciu.
Ryby i owoce morza na włoski obiad
To już ostatnia nasza propozycja na włoski obiad – owoce morza i ryby. Jeżeli masz taką możliwość, wybieraj jak najświeższe i kupuj je u sprawdzonych dostawców. Warto je połączyć z makaronem w kształcie długich nitek i wstążek lub wkomponować do sałatek. Zobacz, jak przygotować sałatkę makaronową z krewetkami koktajlowymi. Jeżeli lubisz łączyć różne smaki, wypróbuj tagliatelle z pesto z suszonych pomidorów z chorizo i krewetkami. Czosnek i kolendra dodatkowo nadadzą wyrazistości całemu daniu. Zaskocz mile swoich gości i wybierz zielone tagliatelle z owocami morza i kaparami. Przed podaniem posyp makaron startym parmezanem. Natomiast łososia podawaj z pikantnym, mocno pomidorowym sosem arrabiata. Zobacz przepis na łososia w śródziemnomorskim stylu. To potrawa niezwykle apetyczna i uniwersalna.
Niezależnie od tego, na które danie się zdecydujesz, Twój włoski obiad będzie pełen intensywnych kolorów i wyrazistych smaków. Pamiętaj o aromatycznych ziołach i przyprawach. Zielone listki bazylii i starty parmezan to przysłowiowa wisienka na torcie włoskiej uczty. Bon appétit!