Bułki
Wybierając bułki, pamiętaj, że to produkt, który zachowuje świeżość jedynie przez krótki czas. Najlepiej smakować będą te, które wykorzystasz w dniu zakupu. Wśród nich najpopularniejszymi są kajzerki produkowane z mąki pszennej. Mogą być posypane na wierzchu sezamem lub makiem. Bywają bazą kanapek i hamburgerów - równie dobrze można jednak przygotować coś dla fanów jednego i drugiego - na przykład smaczną kanapkę a la hamburger gyros. To propozycja przekąski, którą zabierzesz ze sobą w dowolne miejsce.
Innym popularnym rodzajem bułki jest ciabatta. To tak naprawdę mniejsza wersja białego chleba włoskiego. Ma formę płaskiego prostokąta i charakteryzuje się zwykle chrupiącą skórką i pustym środkiem, w którym mogą znaleźć się różne dodatki: np. małe kawałki czarnych oliwek. Można jeść ją saute lub maczaną w oliwie z dodatkiem włoskich przypraw. Sprawdzi się jednak także jako baza smacznych kanapek, np. kanapki z suszonym pomidorem i mozzarellą.
Bajgle
Bajgle przypominają kształtem obwarzanki i bywają z nimi często mylone. Wypiekane są z ciasta drożdżowego przygotowywanego z mąki pszennej. Szczególną popularnością cieszą się w Nowym Jorku i Montrealu. Wykorzystasz je do efektownie prezentujących się kanapek z chrupiącym kurczakiem, szczególnie polecanych jako przekąska.
Rogaliki
Rogaliki wyglądają jak sierp księżyca i pieczone są zazwyczaj z mąki pszennej. Tym, co dla nich charakterystyczne, to ich delikatna faktura i słodki posmak. Bywa, że do ich wypieku używa się jajek - taki dodatek sprawia, że są bardziej delikatne. Nadają się do przyrządzania smacznych deserów - szczególnie croissanty, czyli rogaliki z ciasta francuskiego. Można je także przyrządzać w wersji wytrawnej. Przekonasz się o tym, przygotowując paszteciki z pieczarkami.
Bagietki
Szczególnie popularne we Francji, lubiane jednak nie tylko przez Francuzów. To rodzaj podłużnej, długiej bułki z mąki pszennej. Jej przeciętna długość to 1 metr. Jeśli chcesz ocenić jej jakość, wystarczy że ją ściśniesz - powrót do pierwotnego kształtu jest sygnałem, że masz do czynienia z pieczywem najwyższej klasy. Pamiętaj również o tym, że bagietki najlepiej jeść w dniu, w którym je kupisz. Świetnie nadają się do przyrządzania kanapek, warta rekomendacji jest kanapka z szynką dojrzewającą i mozzarellą.
Pieczywo tostowe
Pieczywo tostowe służy do przyrządzania tostów i grzanek. Sposoby jego użycia są co najmniej dwa: możesz pomiędzy jego dwoma kawałkami umieścić nadzienie i zapiec, możesz też pojedynczą, zarumienioną z dwóch stron kromkę przykryć ulubionymi dodatkami. Ponadto cechuje się dość długim terminem przydatności w porównaniu z innymi rodzajami wypieków. Z grzanek warto przygotować kanapki z pastą jajeczną z papryką i szczypiorkiem.
Chleb żytni
Chleb żytni, jak sama nazwa wskazuje, produkowany jest z mąki razowej. Pieczywo to charakteryzuje się ciemną, brązową barwą i specyficznym posmakiem. Z chleba żytniego przyrządzisz kanapkę z pastą z łososia, z razowego kanapki z wędzonym łososiem i awokado lub kanapki z polędwicą w stylu gyros. Warto wybierać pieczywo żytnie przygotowane na naturalnym zakwasie - przechowywane w odpowiednich warunkach zachowa świeżość nawet do 10 dni.
Chleb orkiszowy
Pieczywo to produkuje się z mąki orkiszowej, do której wykorzystuje się pszenicę specjalnego typu. Wypieki orkiszowe charakteryzują się dość zwartą, choć delikatną strukturą. Są lubiane ze względu na swój charakterystyczny smak i mogą stanowić bazę wielu kanapek, np. kolorowej kanapki z kurczakiem i pastą warzywną. Kolorowe składniki użyte do jej przygotowania będą ładnie kontrastowały z ciemną barwą pieczywa.
Wybór odpowiedniego pieczywa jest ważny. Nie każde jest na tyle uniwersalne, żeby pasowało do wszystkich dodatków. Jeśli jednak dokonasz właściwego wyboru, to nawet tak prosta przekąska jak kanapka może stać się elegancką przystawką, śniadaniem, lunchem lub kolacją. Ważny jest też sposób przechowywania wypieków: powinny znajdować się w temperaturze pokojowej, w przewiewnym i suchym miejscu. Najlepiej trzymać je w drewnianych chlebakach lub lnianych workach. Inspiruj się i próbuj nowych połączeń składników, a Twoje tartinki i sandwicze dostarczą Ci wielu pozytywnych doznań - zarówno smakowych, jak i wizualnych.