W końcu zielono. Zielone drzewa i zielone talerze, świeże składniki na świeżym powietrzu. Aż się rozmarzyliśmy myśląc o wspólnym posiłku pod słońcem, przy delikatnych podmuchach letniego wiatru. Dla Włochów będzie to jedzenie alfresco, czyli jedzenie na świeżym powietrzu. Zasmakuj więc w jedzeniu pod chmurką i przekonaj się, że jest w tym jakaś magia. A najlepiej, jak zrobisz to w towarzystwie sezonowych składników.
Scenariusz na alfresco
Pozwól, że zadbamy o scenariusz na dzisiejszy obiad na świeżym powietrzu. Nie pożałujesz: będzie zielono i pysznie. Bez obaw, mięso też się znajdzie. I deserek gdzieś wpadnie.
Reżyseria: szparagi
Taką sałatką szybko rozbudzisz apetyty na kolejne świeże pozycje w zielonym menu. Nie zapomnij o sosie!
Szparagi, jak tu ich nie kochać? Pospiesz się, bo znikają ze stołu w ekspresowym tempie.
W pozostałych rolach: groszek, brokuły
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Pozwól swoim gościom delektować się kremowym smakiem risotto. Pamiętaj o podlewaniu go bulionem - możesz skorzystać z kostki rosołowej Knorr. Bądź gotowa na dokładki.
Aż wyrywa się na świeże powietrze.
W roli głównej: cukinia
Nikt inny nie mógł jej zastąpić w tej roli - jest do niej stworzona.
Gdyby potrawy mogły zdobywać gwiazdki Michelina
Końcowe napisy na deser: truskawka
W końcu szypułki są zielone, a sezon na truskawki rozpoczął się na dobre. I jak tu się im oprzeć?
Jeden kęs i możemy mówić “wyborne” w każdym języku.
To był nasz scenariusz na towarzyski obiad na świeżym powietrzu. Jeżeli szukasz więcej inspiracji na sezonowe warzywa idealne na posiłek na dworze, to znajdziesz je na przepisy.pl