American Ice Dream
Lipiec to Narodowy Miesiąc Lodów w Stanach Zjednoczonych – w zestawieniu z innymi narodowościami Amerykanie zjadają największe ilości tego słodkiego przysmaku. I to oni jako pierwsi wpadli na pomysł serwowania kręconych lodów w rożkach, polanych czekoladą lub karmelem lodów na patyku oraz mlecznych shake’ów. Mieszkańcy Stanów Zjednoczonych uwielbiają słodkie dodatki. Dekorują lody słodkimi polewami, syropem klonowym, ulubionymi ciasteczkami i drażetkami. Musi być kolorowo, oryginalnie i słodko. Sprawdźcie naszą propozycję na lodowy deser oraz truskawkowy koktajl w amerykańskim stylu.
Zakręcone Włochy
Lody włoskie kojarzą się Polakom z dwukolorowymi świderkami, serwowanymi w wafelku. Nie są to jednak tradycyjne włoskie lody – swoją popularną nazwę zawdzięczają specjalnym maszynom do robienia lodów, które produkowane były właśnie we Włoszech. I choć daleko im do oryginalnych gelato, przywołują wspomnienie wakacji i chyba za to kochamy je najbardziej. Mają wyjątkową, kremową konsystencję i szeroką ciekawą gamę smaków. Do najpopularniejszych należy słynne neapolitańskie trio – truskawka, czekolada i śmietanka.
Sycylijska granita i brioszka z lodami
Choć zwyczaj przyrządzania lodów wywodzi się z Chin, miejsce ich powstania najczęściej łączymy z Włochami. Mieszkańcy słonecznej Sycylii zafascynowani opowieścią samego Marco Polo, jako pierwsi w Europie zaczęli przygotowywać orzeźwiające granity. Powstawały one na bazie skruszonego lodu, soku z cytryny i cukru. Z czasem zyskały nowe, kolorowe odsłony – cytrynę zastępowano innymi owocami, dodawano listki świeżej bazylii i mięty. Sycylijczycy pokochali także granity z nutą aromatycznej włoskiej kawy, które do dziś serwuje się z dodatkiem słodkiej bułeczki. Sprawdźcie naszą propozycję na sycylijską brioszkę z lodami.
Lody greckie
Grecy również stworzyli własną wersję lodów. Lekko kwaśny mrożony jogurt z dodatkiem soczystych pomarańczy, fig i granatów doskonale sprawdza się w roli chłodzącej przekąski. dobrze komponuje się też z czekoladowymi sosami i słodkimi syropami.
Ochłoda po turecku
Tradycyjne tureckie lody, znane pod tajemniczą nazwą dondurmy, są wyjątkowe z wielu względów. Zaskakują przede wszystkim nietypową konsystencją, którą można porównać do ciągnącej się gumy. Dodatek mąki pozyskiwanej z orchidei oraz mastyksu, czyli mieszanki aromatycznej żywicy sprawia, że lody rozpuszczają się wolniej. Są zazwyczaj bardzo słodkie, a najpopularniejsze mają smak chałwy i baklawy. Można je dostać niemal na każdej tureckiej ulicy, a ich podawaniu towarzyszy niespotykany w innych zakątkach świata ceremoniał porcjowania – sprzedawcy nabierają lody za pomocą metalowego pręta, demonstrując ich rozciągliwość i wykonując przy tym całą plejadę sztuczek. Takie rzeczy tylko w Turcji.
Indyjskie kulfi
Pełne aromatycznych przypraw i bardzo słodkie – takie określenia najlepiej oddają intensywny smak kulfi. Oryginalne indyjskie lody są połączeniem kardamonu, szafranu, pistacji, migdałów oraz wody różanej. Można też spotkać wersję z owocami – najpopularniejsze z nich to mango. Serwowane są na talerzykach oraz na patyku.
Niemieckie spaghetti
Lodowe spaghetti? Tak, to możliwe. I wbrew nazwie, nie jest to patent włoski a niemiecki. Zwyczaj przygotowywania lodowych deserów imitujących makaron polany sosem zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Zaskocz swoich znajomych i zaserwuj im talerz pełen lodowego spaghetti a la bolognese albo zielonej wersji spaghetti waniliowego z kiwi. A może skusicie się na niemieckie heiss auf eis kirsche, czyli lody waniliowe z gorącymi wiśniami? Ten oryginalny specjał, serwowany nawet w upalne dni, smakuje wybornie.
Tajskie rollsy
Oryginalne tajskie rollsy to lodowe ruloniki, które przyrządza się na bazie śmietanki i owoców lub innych słodkich dodatków. Cały proces przygotowania – od siekania składników za pomocą szpatułki, mrożenia oraz formowania rollsów – odbywa się bezpośrednio przed podaniem na oczach klientów. Gotową masę wylewa się na oszronioną płytę i rozsmarowuje cienką warstwą na całej powierzchni. Po upływie kilku chwil następuje porcjowanie, czyli zbieranie zamrożonej warstwy za pomocą specjalnej szpachli. W taki sposób powstają lodowe ruloniki. Wyglądają i smakują obłędnie.
Rajskie orzeźwienie
Mieszkańcy wybrzeża Pacyfiku też mają swój sposób na poskromienie upałów. Jest nim sorbet przygotowywany z soczystych owoców mango, arbuza, marakui i guanabany, doprawiony aromatycznymi ziołami i cząstkami świeżych owoców.
Ulubione przez Polaków
Gusta Polaków od lat są niezmienne – najchętniej sięgamy po klasyczne smaki: śmietankę i wanilię. Dla wielu z nas biała kulka lodów to symbol wakacji, dlatego wybieramy np. kubełek Algidy śmietankowej, która ma już status lodów kultowych. Kupując lody waniliowe stawiamy przede wszystkim na intensywny smak. Takie doznania zapewnia nam wanilia z Madagaskaru, którą pokochaliśmy w lodowej kompozycji Carte d’Or. Poza wspomnianymi smakami, lubimy także nieco kwaśną truskawkę i wyrazistą czekoladę. Nasze narodowe trio lodowych kulek zdominowane jest więc przez trzy kolory – biały, czerwony i brązowy. Taki zestaw pozwala komponować wspaniałe desery urozmaicane polskimi sezonowymi owocami, miodem i bitą śmietaną. Sprawdźcie naszą propozycję na lodową wieżę z polewą oraz klasyczną szarlotkę z lodami waniliowymi.