Paja z dyni z orzechami pekan:
Dla 12 osób
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
Ciasto
- 100 g margaryny
- 200 g gładkiego serka śmietankowego typu philadelphia
- 50 g cukier puder
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
Farsz
- 200 g miąższu dyni wcześniej upieczonej w foli aluminiowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- szczypta mielonych goździków
- 1 laska wanilii
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru – do ubicia śmietany
- 12 połówek orzechów pekan lub, jeżeli nie masz, włoskich
Sposób przygotowania:
Szybko wymieszaj składniki ciasta i zagnieć. Odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę. Na ciasto połóż arkusz pergaminu i wypełnij obciążeniem np. fasolą czy grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 C. Ciasto powinno być jasnozłote. W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj razem upieczony miąższ dyni. Utrzyj jajka z cukrem na puszysto i dodawaj stopniowo dynię cały czas ucierając. Dopraw puszystą, gładką masę cynamonem, imbirem, goździkami i nasionkami wanilii. Wypełnij podpieczone ciasto masą dyniową. Piecz ciasto przez ok. 45 minut w temperaturze 170 C. Ubij na sztywno bitą śmietanę z cukrem. Ostudzoną tartę podziel na kawałki. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i orzechem.
Tak pokrótce :) wygląda dynia story w mojej kuchni. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was do wykorzystania tego wspaniałego warzywo/owocu w waszym gotowaniu.
Komentarze (0)