Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia (Thanksgiving) bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie mój przepis na to ciasto. Przygotowanie jest proste i nie zabiera zbyt wiele czasu. A smak inny nieco niż te, do których jesteśmy w Polsce przyzwyczajeni. Spróbujcie. Koniecznie.

Paja z dyni z orzechami pekan:
Dla 12 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

Ciasto
- 100 g margaryny
- 200 g gładkiego serka śmietankowego typu philadelphia
- 50 g cukier puder
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli

Farsz
- 200 g miąższu dyni wcześniej upieczonej w foli aluminiowej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki imbiru
- szczypta mielonych goździków
- 1 laska wanilii
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 50 g cukru – do ubicia śmietany
- 12 połówek orzechów pekan lub, jeżeli nie masz, włoskich

Sposób przygotowania:

Szybko wymieszaj składniki ciasta i zagnieć. Odstaw na 30 minut do lodówki. Na oprószonej mąka stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i przełóż je do okrągłej foremki na tartę. Na ciasto połóż arkusz pergaminu i wypełnij obciążeniem np. fasolą czy grochem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut w temperaturze 200 C. Ciasto powinno być jasnozłote. W tym czasie przygotuj nadzienie. Zmiksuj razem upieczony miąższ dyni. Utrzyj jajka z cukrem na puszysto i dodawaj stopniowo dynię cały czas ucierając. Dopraw puszystą, gładką masę cynamonem, imbirem, goździkami i nasionkami wanilii. Wypełnij podpieczone ciasto masą dyniową. Piecz ciasto przez ok. 45 minut w temperaturze 170 C. Ubij na sztywno bitą śmietanę z cukrem. Ostudzoną tartę podziel na kawałki. Podawaj udekorowane bitą śmietaną i orzechem.

Tak pokrótce :) wygląda dynia story w mojej kuchni. Mam nadzieję, że zainspirowałem Was do wykorzystania tego wspaniałego warzywo/owocu w waszym gotowaniu.