Co jeśli nie bułka tarta?
Przyrządzenie panierki nie jest czynnością skomplikowaną. Trzy talerze: z mąką, jajkiem i bułką tartą, obtoczenie w nich kawałka mięsa lub ryby, a także sera, grzybów czy warzywnych kotletów. Jeśli lubisz potrawy w chrupiącej otoczce, a jednocześnie szukasz alternatywy dla bułki tartej, zainspiruj się innymi rozwiązaniami. Bardzo popularne w roli panierki do mięs są płatki kukurydziane, zarówno pokruszone na większe kawałki, jak i zmielone na puder. Nuggetsy z kurczaka panierowane są w płatkach, których smak i konsystencję wyczuwa się bardzo wyraźnie, z kolei złociste paluszki z kurczaka otacza delikatna kukurydziana warstwa, w pięknym, złocistym kolorze. Jeśli chcesz zyskać niecodzienny efekt, do panierowania użyj ekspandowanego amarantusa. To zboże, zyskujące coraz większą popularność. Staje się ono po ekspandowaniu – czyli całkowicie naturalnym procesie, polegającym na tym, że ziarna poddawane są działaniu gorącej pary – wyjątkowo lekkie i napowietrzone. Amarantus doskonale będzie pasował jako panierka do mięs delikatnych. Jako panierka do mięsa pasować będą również mielone orzechy i płatki owsiane – warto próbować różnych niecodziennych rozwiązań.
Bułka tarta w nowej odsłonie
Dla tych, którzy lubią kulinarną klasykę i najbardziej smakuje im panierka do mięsa z bułki tartej, istnieje również sporo możliwości modyfikacji. Warta wypróbowania jest japońska bułka tarta typu panko. To bułka grubo zmielona, z wyczuwalnymi większymi kawałkami pieczywa. Pochłania mniej tłuszczu, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca. Nadaje się do smażenia mięs, ryb, serów, zarówno w zwyczajny sposób, jak i na głębokim tłuszczu. Sprawdź przepis na placki rybne z ciecierzycą,
Idealna panierka do mięsa
Bez względu na to, jakie mięso panierujesz i jakich dodatków używasz, dobra panierka powinna być chrupiąca i złocista. Musi dobrze przylegać do mięsa, nie może odpadać ani oddzielać się, tworząc pustą przestrzeń. Jak przyrządzić doskonałą panierowaną potrawę? Nie wszystko zależy od składników użytych do panierki, ale także od sposobu, w jaki przygotujesz mięso. Przede wszystkim należy je dokładnie osuszyć, by dodatki dobrze się trzymały. Żeby panierka pozostała chrupiąca, należy obtaczać w niej mięso tuż przed smażeniem albo zaledwie kilka minut wcześniej. Jeśli przygotowujesz dużą ilość kotletów, smaż je na bieżąco. W innym wypadku bułka lub płatki nasiąkną sokami z mięsa. Smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu – kiedy położysz mięso na patelni, jego temperatura nieco spadnie. Zbyt zimny tłuszcz spowoduje z kolei, że panierka wchłonie go za dużo i będzie miękka. Żeby urozmaicić smak panierki, do bułki tartej dodaj przyprawy. W zależności od dania, jakie przygotowujesz, pasować będą np. parmezan, curry, papryka słodka lub pikantna, a także zioła, takie jak oregano, bazylia czy tymianek. Doskonale wkomponują się również wiórki kokosowe. Należy zadbać o to, by ilość tłuszczu była wystarczająca – uzupełniaj go w trakcie smażenia, by usmażyły się boki mięsa. Przygotowując np. nuggetsy z kokosem, obracaj je co jakiś czas, by panierka rumieniła się regularnie. Ważne jest także, by bułka dokładnie otaczała całą powierzchnię mięsa, dzięki czemu po usmażeniu będzie zwarta. Tradycyjny kotlet de volaille łatwiej będzie dokładnie obtoczyć w bułce tartej, jeśli użyjesz mięsa z kostką. W innym przypadku, warto używać widelca, by nie zostawić na powierzchni śladów palców.
Odkryj zupełnie nowe sposoby na panierkę do mięsa i przekonaj się, jak wiele ciekawych alternatyw można znaleźć dla klasycznej bułki tartej. Nadaj swoim kotletom, nuggetsom i roladkom chrupkości oraz przyjemnego posmaku, który podkreśli charakter dania. Czy będą to orzechy, sezam, czy przyprawy – spróbuj każdej z opcji!