1. Mini naleśniki – sposób na finger food
Wydawać by się mogło, że nie ma prostszego dania niż naleśniki. W stwierdzeniu tym jest sporo prawdy, jednak nawet takie kulinarne klasyki można podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest wersja mini. Wystarczy, że placki przełożysz dobrze komponującymi się ze sobą składnikami, np. wędzonym łososiem, majonezem, zielonym pesto i gałązkami kopru, po czym pokroisz je na niewielkie kawałki, a otrzymasz wyśmienite mini naleśniki na imprezę. Przygotowując bazę do faszerowania finger food, pamiętaj o praktycznym przewodniku Jak zrobić naleśniki? – 5 sprawdzonych trików.
2. Imprezowe kanapki
Równie proste w przyrządzeniu są kanapki. Wypróbuj np. mini kanapki z krewetkami i jakiem sadzonym. Jako ich bazę wykorzystaj podpieczone kromki chleba tostowego. Na tosta połóż sos z warzywami i krewetkami, garść posiekanej sałaty oraz jajko. Całość przykryj drugą kromką, ponownie połóż warstwę warzyw oraz sałaty (bez jajka) i przykryj trzecim tostem. Innym sposobem na mini przekąski jest bruschetta z łososiem i pomidorkami. Na początek zapiecz w piekarniku pokrojoną w kromki bagietkę. Następnie połącz w misce posiekane pomidorki, czosnek i łososia. Na koniec przygotowaną sałatkę wyłóż na gotowe grzanki. Takie finger food na pewno przykują uwagę Twoich gości.
3. Mięsne kulki z niebieskim serem
Do finger food zaliczyć można również mięsne kulki z niebieskim serem. Przyrządzisz je z mielonego mięsa wieprzowego lub mieszanego wołowo-wieprzowego. W środku każdej z nich umieść ser z niebieską pleśnią, np. gorgonzolę, i kawałek orzecha włoskiego. Podsmażone na patelni zyskają chrupkość, a smaku nada im dip majonezowo-czosnkowy. Aby ułatwić jedzenie mięsnych kulek, powbijaj w nie drewniane wykałaczki. Przekąski będą smaczne serwowane sauté lub z sałatką ze świeżych sezonowych warzyw.
4. Muffinki w wersji wytrawnej
Spośród przystawek, które można jeść palcami, wybierz także muffinki w wytrawnym wydaniu. Warte uwagi są zwłaszcza takie, które inspirowane są najpopularniejszymi daniami kuchni włoskiej. Znakomite będą muffinki frittata – to efektowna potrawa z jajek podzielona na poręczne porcje. Jako dodatki do niej wykorzystaj: długodojrzewający ser cheddar, cukinię, paprykę i szalotki. Innym sposobem na finger food są muffinki à la pizza z pikantną kiełbasą chorizo i zielonymi oliwkami. Serwuj je z dipami oraz świeżymi ziołami.
5. Szybkie finger food – mini szaszłyki
Wypróbuj też mini szaszłyki z ryby. Wystarczy, że pokrojone na niewielkie kawałki filety obtoczysz w panierce z sezamem, a następnie podsmażysz na patelni, aż nabiorą złocistego koloru. Tak przygotowane nabij na wykałaczki. Łososiowe kotleciki możesz przeplatać kawałkami warzyw, np. cząstkami papryki w różnych kolorach. Podawaj je z ketchupowym dipem, doprawionym mieszanką meksykańskich przypraw. Finger food w takim wydaniu są godną polecenia przekąską podczas np. wieczoru filmowego.
6. Pomysł na finger food – mini calzone
Calzone, danie pochodzące z Włoch, jest w istocie dużym nadziewanym pierogiem. Powstaje z takiego samego ciasta, jak to na klasyczną pizzę, i wykorzystuje się do niego różnego rodzaju nadzienia. Potrawę tę przygotujesz również w wersji finger food, co udowadnia przepis na mini calzone. Do zrobienia farszu wykorzystaj szynkę, parmezan i suszone pomidory – ich smak świetnie podkreślą listki świeżej bazylii. Wydobędziesz z nich głębię aromatu, jeśli porwiesz je w dłoniach na mniejsze kawałki. Mini calzone możesz podawać na gorąco lub zimno.
Finger food na imprezę to trafiony sposób na apetyczne przekąski dla gości. Dzięki temu, że przygotowuje się je szybko, zyskasz więcej czasu dla siebie. Wypróbuj nasze propozycje i twórz efektowne mini potrawy na specjalne okazje. Udanej zabawy!