Aby zawrzeć w jednym wypieku kilka smaków, warto upiec ciasto warstwowe. Jest to świetne rozwiązanie zwłaszcza wtedy, gdy przygotowujemy je dla większej liczby osób, spośród których każda ma nieco odmienne preferencje. Ciasta warstwowe można przekładać najróżniejszymi kremami, dlatego brakuje w nich nudy i monotonii!
Ciasto warstwowe – 3 przepisy pełne najróżniejszych dodatków
Przedstawiamy 3 propozycje na pyszne ciasto warstwowe. Każde z nich zawiera smakowite dodatki, które pełnią również funkcję dekoracyjną. Zwracamy uwagę na cechy wyróżniające każdy przepis oraz wskazujemy okazje, na jakie nasze ciasta warstwowe najlepiej się sprawdzą.
Biszkopt z masą budyniową
Jest to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto warstwowe, które praktycznie zawsze się udaje. Posiada zwartą formę, dlatego nie łamie się ani nie rozpada podczas pieczenia czy nakładania na talerzyki. Poszczególne warstwy tworzą gęsta masa budyniowa oraz biszkopt. Wypiek ten jest wyjątkowo wilgotny, kremowy i delikatny. Jego najwyższą warstwę należy posypać kawałkami startej mlecznej czekolady, dzięki czemu ciasto nabiera słodyczy oraz pięknie prezentuje się na stole. Biszkopt z masą budyniową polecamy zarówno na co dzień, jak i z okazji urodzin, imienin, na niedzielę czy imprezę sylwestrową.
Kaszak z kaszy manny
Kolejne ciasto warstwowe z listy naszych propozycji jest wyjątkowo mięciutkie, maślane i puszyste. Polecamy je zwłaszcza miłośnikom kasz, ponieważ jedną z warstw tworzy kasza manna. Wypiek ten posiada również warstwę śmietankową oraz kakaową, przez co ciasto staje się nadzwyczaj wysokie. Jest również bardzo słodkie, gdyż obok cukru dodaje się do niego miód. Dlatego kaszak z kaszy manny powinien zasmakować zwłaszcza dzieciom, nawet tym, które nie przepadają za kaszą podaną w tradycyjny sposób. To ciasto warstwowe sprawdza się świetnie przede wszystkim na mniej odświętne okazje, na niedzielę, a nawet na co dzień do kawy czy herbaty.
Kremowe ciasto cytrynowe
Na koniec proponujemy wypiek, który zachwyca swoim żywym, wprawiającym w dobry nastrój kolorem. Poszczególne warstwy ciasta tworzą krem na bazie budyniu śmietankowego i cytryny, śmietana kremówka oraz posypane gorzką czekoladą maślane herbatniki. Kremowe ciasto cytrynowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach. Wyróżnia je również delikatna nuta zapachowa wanilii. Polecamy tego typu ciasto warstwowe zwłaszcza na niedzielę, imprezy ze znajomymi oraz na piknik.
Ciasto warstwowe w wielu odsłonach
Dodatki tworzące warstwy ciasta można dowolnie zmieniać, dzięki czemu taki wypiek nigdy się nie znudzi. Polecamy zwłaszcza ciasto warstwowe z owocami, szpinakiem, a także z kremem mascarpone, kajmakowym, kawowym, marchewkowym czy kokosowym. Po przepisy na tego typu smakołyki zapraszamy tutaj.