Jednym z najczęściej pieczonych ciast w polskich domach z okazji świąt wielkanocnych jest keks. Wypiek ten był znany już w starożytnym Rzymie. Dziś przedstawiamy jego charakterystyczne cechy oraz powody, dla których warto go upiec. Wskazujemy również inne wersje tego ciasta niż tradycyjny keks świąteczny.
Keks, czyli pychota pełna bakalii
Keks to pyszne ciasto, którego znakiem rozpoznawczym są różnego typu bakalie umieszczone wewnątrz. Dzięki temu wypiek ten zachwyca barwnym nadzieniem. Dzięki dodatkom nie tylko lepiej smakuje, ale także pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Keks – czym się charakteryzuje?
Keks to biszkoptowy wypiek z bakaliami, który jest uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Dodanie do ciasta orzechów, rodzynek czy innych suszonych owoców sprawia, że staje się ono słodkie, smaczne i bardzo pożywne. Cechę charakterystyczną keksu stanowi także jego pieczenie w prostokątnej formie. Tym, co wyróżnia tego typu wypiek od pozostałych ciast, jest jego spora trwałość. Keks wielkanocny zachowuje świeżość nawet przez kilka dni. Można zajadać się nim więc przez całe święta, pod warunkiem zawinięcia w aluminiową formę. Ciasto to w tradycyjnej wersji jest przygotowywane z użyciem mąki, jajek, bakalii, proszku do pieczenia oraz cukru waniliowego.
Keks świąteczny… ale nie tylko od święta!
W polskich domach najczęściej pieczony jest keks na święta wielkanocne. Można przygotowywać go jednak również o innej porze roku – np. z okazji Bożego Narodzenia, pierwszej komunii, chrztu, wesela czy ważnego jubileuszu. Keks sprawdzi się również świetnie na mniej odświętne okazje, takie jak np. urodziny, imieniny, Dzień Matki czy wszelkiego typu imprezy. Smakuje ponadto świetnie do kawy czy herbaty na niedzielę i na co dzień.
Keks świąteczny jest prosty w przygotowaniu i niemal zawsze się udaje. Warto upiec go nie tylko ze względu na smak, lecz także kusząco słodki zapach wanilii, który roznosi się po całym mieszkaniu. Decydując się na upieczenie keksu, będziemy mogli przywołać w pamięci czas beztroskiego dzieciństwa, kiedy zapach tego wypieku wskazywał nadejście świąt wielkanocnych. To bakaliowe ciasto jest wypiekiem, które doskonale syci. W szczególności mogą je pokochać miłośnicy rodzynek, orzechów i drobno siekanych owoców. Kto wie, może spasuje też osobom, które dotychczas niechętnie podchodziły bakalii?
Keks na wiele różnych sposobów!
Keks wielkanocny można przygotować również w inny sposób niż tradycyjny. Dzięki temu ciasto nigdy się nie znudzi i będzie można lepiej dopasować je do preferencji gości zasiadających do świątecznego stołu. Wśród najciekawszych propozycji warto wymienić m.in. uwielbiany przez dzieci keks czekoladowo-bananowy, keks jogurtowy z owocami, keks ananasowy, keks z pomidorami i morelami, keks z warzywami czy mleczny keks bez pieczenia. Wszystkie wymienione i więcej przepisów na tego rodzaju wypieki można znaleźć tutaj.