Tym specjałem zajadamy się przede wszystkim latem, kiedy stragany uginają się pod ciężarem dorodnych warzyw sezonowych. Dojrzała papryka i cukinia to dla wielu z nas prawdziwe rarytasy, których trudno mieć dość. Zrobienie leczo na zimę umożliwi nam zamknięcie ulubionych smaków na dłużej. Z dużym apetytem będziemy wyciągać słoiki z leczo nawet późną jesienią i w środku zimy. Przy okazji zyskamy patent na obiad błyskawiczny, który wystarczy podgrzać.
Skąd wzięło się leczo?
Za ten specjał podziękować należy węgierskim kucharzom. Oryginalne receptury sprowadzają się do wykorzystania przede wszystkim świeżej papryki, cebuli, a także dojrzałych pomidorów. Wszystko to należy doprawić czerwoną sproszkowaną papryką, która również jest charakterystyczna dla kuchni tego kraju. Pyszne i proste danie cieszy się ogromną popularnością nie tylko na Węgrzech, ale także w Austrii, Niemczech, Słowacji, Czechach i Ukrainie. Polacy również pokochali to danie, a sposobów jego podania jest tyle, ilu szefów kuchni. Nasze leczo węgierskie postanowiliśmy wzbogacić kolorami, stąd w recepturze także zielona i żółta papryka. Jedzeniem bawić się można na różne sposoby, a takie leczo do słoików nadaje się idealnie!
Leczo do słoików na zimę, czyli rozgrzewka gwarantowana
Oto potrawa, która przypomni o wakacyjnych upałach nie tylko poprzez wykorzystanie typowo letnich produktów. Leczo na zimę może być sprawdzonym sposobem na rozgrzanie podczas ponurych i zimnych dni. Dlatego właśnie polecamy przygotować leczo z kabaczkaw wariancie na ostro. Uważamy, że leczo na zimę w słoikach powinno być przyprawione hojną porcją ostrej papryki oraz aromatycznego curry. Warto dodawać także posiekaną drobno papryczkę chili. Fani eksperymentów powinni skosztować potrawy z dodatkiem imbiru, a następnie przygotować zapas solidny leczo do słoików.
Kolorowy obiad dla wegetarianów
Warzyw nigdy za wiele – tę zasadę powinni wyznawać wszyscy, niezależnie od preferencji w sprawie menu. Nie da się zaprzeczyć, że bogata kombinacja warzyw, która odgrywa główną rolę w wersji leczo do słoika, pomoże skomponować interesujący jadłospis dla osób, które postanowiły wykluczyć mięso ze swojej diety. W leczo z warzyw trafić można nie tylko na obowiązkową paprykę, ale też grzyby, których mięsista struktura wzbogaca całą potrawę. Użyć możesz pieczarek, boczniaków i prawdziwków. Jeśli jednak chcesz pozostać przy bardziej klasycznych recepturach, leczo z cukinii z pewnością cię nie zawiedzie. Dla urozmaicenia swojego leczo do słoików na zimę dodaj do potrawy soczystego bakłażana.
Leczo do słoika z mięsem
Planując długie przechowywanie leczo na zimę, lepiej jest zamknąć w słoiku same warzywa. Dodanie mięsnego akcentu na bieżąco nie zajmuje wiele czasu, a na świeżo smakuje zdecydowanie lepiej. Nie będziesz też obawiać się o świeżość jedzenia, które spędziło w spiżarni długie tygodnie. Szybkie leczo z kiełbasą to smak dobrze znany i bardzo lubiany. Do dania możesz użyć dowolnej wędliny, warto wykorzystywać resztki z lodówki, by nic się nie zmarnowało. Wędzony boczek też świetnie pasuje do leczo na zimę. To dla ciebie za mało? Zatem przygotuj leczo z mięsem mielonym – to już konkret! W przepisie sugerujemy mięso drobiowe, ale wołowe lub wołowo-wieprzowe też się sprawdzi. Jak widać, leczo na zimę ma niejedno smakowite wcielenie.