Ciemny sos pieczeniowy czy jasny, czyli jak dobrać sos do mięsa
Jak dobrać odpowiedni sos do mięsa? Dobra wiadomość jest taka, że nie jest to skomplikowane. Oto kilka prostych podpowiedzi. Ciemne sosy pieczeniowe łączymy z ciemnymi mięsami, takimi jak na przykład wołowina. Mają one charakterystyczny, wyrazisty smak i dlatego potrzebują towarzystwa sosu, który podkreśli ich walory, a do tego jest równie aromatyczny i esencjonalny. Nie warto łączyć jasnego sosu pieczeniowego z ciemnym mięsem: takie połączenie może okazać się zbyt mdłe i po prostu niesmaczne.
Aromatyczny ciemny sos pieczeniowy doskonale sprawdza się z żeberkami. ZOBACZ PRZEPIS.
Jasna sprawa, czyli krótko o jasnym sosie pieczeniowym
Jasne sosy pieczeniowe stosuj zawsze dla delikatnych w smaku mięs, takich jak na przykład kurczak. Dobrze łączą się z subtelnymi w smaku mięsami, bo nie przytłaczają ich naturalnego aromatu. Zobaczcie, jak fantastycznie komponuje się jasny sos pieczeniowy, który otula wieprzowe eskalopki. Podkreśla smak mięsa i idealnie pasuje do rozlanego na ich wierzchu sera.
Jasny sos pieczeniowy i kruche polędwiczki to zgrabnie dobrany duet. SPRAWDŹ JAK JE PRZYGOTOWAĆ.
Uwaga na ten sos
Od powyższych reguł są też wyjątki. Niektóre mięsa, takie jak na przykład indyk lub schab, mają bardziej wyrazisty smak niż popularny kurczak, a mimo to łączy się je z jasnym sosem pieczeniowym. Takim apetycznym przykładem może być pieczony schab w chrzanowym sosie, którego podstawą jest właśnie jasna, a nie ciemna esencja.
Znane i lubiane połączenie schabu z chrzanowym sosem nie bez powodu ma tylu miłośników. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ.
Jak powstają sosy pieczeniowe?
Naturalnie, sosy pieczeniowe powstają w procesie pieczenia mięs. Ciemny sos to połączenie soków, które wyciekają z mięsa z marynatą, czerwonym winem, cebulą i odrobiną wody. Do jasnego sosu najczęściej dodawane jest białe wino i śmietana. Fajnym trikiem na zachowanie jak największej ilości aromatycznych soków, które wypływają z mięsa, jest owinięcie go szczelnie w folię aluminiową przed włożeniem do piekarnika. Dzięki temu, soki nie wyparują podczas pieczenia, a wy będziecie mogli przelać je do rondelka, by dokończyć robienie sosu. Sosy pieczeniowe cechuje intensywny aromat i smak, który można porównać do kwintesencji smaku mięsa. Ich jedyną wadą jest długi czas przygotowywania. Możecie ułatwić sobie to zadanie i znacznie przyspieszyć proces przygotowywania sosów używając gotowych esencji, a nie tracąc nic na smaku. W ten prosty sposób, zyskacie bazę dania. Warto wzbogacić je o sos, który często jest elementem scalającym wszystkie smaki na talerzu.
Esencja i co dalej?
Kiedy macie już gotową esencję sosu, możecie wykorzystać ją i wzbogacić o inne smaki. Odkryjcie razem z nami, ile wspaniałych przepisów możecie przyrządzić mając już bazę w postaci jasnej lub ciemnej esencji. Pamiętajcie, że najpierw należy ją rozpuścić w ciepłej wodzie. Uniknie się w ten sposób grudek i otrzyma właściwą konsystencję. A potem to już można szaleć. Kulinarnie, oczywiście.
Oto kilka naszych propozycji:
- Pieczona karkówka w sosie rozmarynowym. Wyrazisty w smaku tymianek idealnie pasuje do nie mniej aromatycznego ciemnego sosu pieczeniowego. To prawdziwa bomba smaków! SPRAWDŹ PRZEPIS.
- Pieczona szynka w sosie z szalotek. Pieczona szynka doskonale skomponuje się z ciemnym, lekko korzennym sosem z nutą pomarańczy i tymianku. RECEPTURĘ ZNAJDZIESZ TUTAJ.
- Rolada z boczku z sosem cebulowym. Do jasnego sosu pieczeniowego dodaj cebulę, która wspaniale wydobędzie smak swojskiego boczku. KLIKNIJ PO PRZEPIS.