Przepisy na Ciasteczka kruche
11 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Ciasteczka kruche
Kruche ciasteczka to jeden z najpopularniejszych wypieków, i to nie tylko w Polsce. Nic dziwnego, skoro ich wykonanie jest bardzo proste, a w dodatku nie ma chyba nikogo, kto by się im oparł. Kojarzą się przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, jednak ich niepodważalnym atutem jest uniwersalność. Kruche ciasteczka z powodzeniem przygotujesz na każdą okazję: gdy urządzasz przyjęcie, zapraszasz gości lub masz po prostu ochotę na smakowity deser. Ciastka te można dowolnie nadziewać, na przykład galaretkami, dżemami, powidłami czy masą kajmakową. Jeśli posiadasz odpowiednią nakładkę do maszynki do mięsa, to wypróbuj kiedyś przepis na ciasteczka z maszynki – smakują jak domowe, a wyglądają, jakby wyszły spod ręki mistrza cukiernictwa. W grudniu do pomocy w przygotowaniu ciasteczek możesz zaangażować członków swojej rodziny. Wspólne wycinanie i ozdabianie będzie świetną formą spędzania przedświątecznego czasu, szczególnie dla najmłodszych. Do tego celu wykorzystaj specjalne, bożonarodzeniowe foremki o kształtach gwiazdek, reniferów czy choinek oraz ozdoby cukiernicze różnego typu, np. draże, czekoladki. Dodając wcześniej do ciasta korzennych przypraw, uzyskasz pierniczki, które są wprost kulinarną kwintesencją świąt Bożego Narodzenia. Na drugim biegunie znajduje się zaś chrust – przygotowywany zazwyczaj z okazji Tłustego Czwartku i również wykonywany z kruchego ciasta. Ten rodzaj bazy do wypieków daje bowiem wiele możliwości. Z jednej porcji możesz upiec dwie blachy zupełnie różnych ciasteczek, wszystko zależy od formy, dodatków oraz kreatywności. Przygotowując kruche ciasto pamiętaj, że tłuszcz, jaja i śmietana, o ile w przepisie nie podano inaczej, powinny być wyjęte prosto z lodówki, mąkę należy przesiać przez sitko, a samo ciasto postaraj się zagnieść jak najszybciej. Gotowe ciasteczka długo pozostaną świeże, jeśli będziesz je przechowywać w odpowiednich pojemnikach lub słojach (które jednocześnie staną się prawdziwą ozdobą kuchni). Ciasteczka z powodzeniem możesz również mrozić. Sprawdź, jakie to proste.