Przepisy na Lody i napoje | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lody i napojeLody i napoje

To, jakie napoje i lody wybieramy, zależy w dużej mierze od pory roku oraz okazji. W gorące dni sprawdzą się orzeźwiające herbaty, zimne koktajle i sorbety. Ich wariantów jest naprawdę dużo, więc każdy znajdzie coś dla siebie (np. herbata z miętą i limonką lub z sorbetem – cytrynowy raj). Wystarczy, że zaparzysz swoją ulubioną herbatę i poczekasz, aż ostygnie. Na średniej wielkości dzbanek wystarczy większa szklanka z intensywnym naparem. Gdy herbata będzie się studzić, pokrój limonkę na części. Nie obieraj jej ze skórki. Dodaj do niej świeże liście mięty i oprósz całość cukrem. Wszystkie składniki ugnieć łyżką tak, by puściły soki, ale nie straciły estetycznego wyglądu. Przesyp je do dzbanka, zalej chłodną herbatą oraz wodą gazowaną. Podawaj z dodatkiem lodów i dekoracją z mięty. Wypróbuj także wariantu z ogórkiem. Jego część pokrój w plastry lub półksiężyce, a resztę zmiksuj z cukrem i mocnym naparem z herbaty. Serwuj z kawałkami ogórka oraz limonką i miętą. Poza ciemną, intensywną herbatą, do swoich napojów możesz wykorzystywać także zieloną lub smakową. Doskonale sprawdzi się w połączeniu zarówno z cytrusami, jak i słodkimi owocami. Spróbuj kompozycji np. z soczystym arbuzem. Oddziel miąższ od skórki i wydrąż pestki. Jego część pokrój w kostkę lub paski, które możesz zamrozić. Pozostałą zblenduj i połącz z herbatą. Podawaj napój udekorowany kwaśną cytryną. Zamrożone owoce zawsze mogą pełnić rolę kostek z lodu. Eksperymentuj więc z malinami, truskawkami czy kawałkami mandarynek. Inny sposób na upały? Oczywiście lody. Komponuj zimne przekąski w zależności od okazji. Na Walentynki sprawdzi się malinowy deser lodowy dla zakochanych, na przyjęcie – lody w pucharku „Ambrozja”, natomiast na chłodniejsze dni – lody waniliowe z espresso. A może przygotowujesz deser dla dzieci? Skorzystaj w takim razie z naszych inspiracji na ich efektowne i apetyczne podanie. Motyl, rajski ptak, biedronka, świnka, myszka – z lodów da się zrobić zachwycające kompozycje deserowe, które docenią nie tylko najmłodsi. W chłodne dni zdecyduj się na rozgrzewające i smaczne gorące napoje. Również potrzebujesz do nich ulubionej herbaty. Niezbędne okazać się mogą goździki, które charakteryzują się korzenną nutą. Dodaj je do gorącego naparu, aby wydobyć ich intensywny aromat. Smak urozmaić łyżką owocowego dżemu: malinowego, żurawinowego lub śliwkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i serwuj z plastrami cytryny lub pomarańczy. Przyjrzyj się naszym pomysłom na napoje i lody, zainspiruj się i wypróbuj któryś z nich! Na pewno znajdziesz wśród nich swoje ulubione sposoby – niezależnie od pory roku i okazji ciesz się smakiem pysznych lodów i napojów.