Przepisy na Diety
177 przepisów
Ciekawostki i porady
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej
Diety
Korzystając z sezonowych warzyw oraz kasz, makaronów i bogactwa różnych przypraw, przygotujesz wiele różnorodnych dań. Wśród zebranych tu przepisów znajdziesz potrawy na każdą porę dnia i roku. Jako prosty i szybki obiad świetnie sprawdzą się przede wszystkim wszelkie dania jednogarnkowe, czyli curry i gulasze. Z dyni hokkaido o lekko orzechowym posmaku, pomidorów oraz mleka kokosowego przyrządzisz pikantny gulasz, przyprawiony imbirem i świeżą kolendrą. Podawaj go z ryżem lub pieczywem, na przykład chlebkiem naan. Inny popularny "jednogarnkowiec" to francuski klasyk, czyli wielowarzywny ratatouille. Dobrym sposobem na przyrządzenie jarzyn jest wywodząca się z kuchni chińskiej metoda stir-fry, czyli szybkie smażenie w woku na dużym ogniu. Dzięki niemu warzywa zachowują swój kolor, smak oraz zapach. Tak przygotujesz m.in. orientalne danie z papryką i szparagami z dodatkiem orzeszków ziemnych, limonki oraz ostrej papryczki chili. Kluczem każdej diety jest regularność posiłków, dlatego wychodząc do pracy czy szkoły, warto zabrać ze sobą fit drugie śniadanie, takie jak chociażby sałatka z soczewicy z warzywami. Będziesz do niej potrzebować pieczarek, fasolki szparagowej, marchewki i zielonej lub brązowej soczewicy. Smak warzyw podkreśli dressing przyrządzony na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny, wymieszany z drobno posiekaną natką pietruszki. W sezonie jesienno-zimowym chętniej gotuje się gorące zupy, więc na dietetyczny obiad lub kolację przygotuj gęstą zupę krem. Wybierz jej wersję pomidorową, doprawioną świeżym tymiankiem i śmietaną, lub brokułową, podawaną ze startym parmezanem. Po obiedzie nie może oczywiście zabraknąć deseru – wypróbuj słodką, a jednocześnie dietetyczną sałatkę owocową z kiwi, gruszką, winogronami i orzechami, polaną jogurtem naturalnym. Doskonale sprawdzi się też twarożek z gruszką i orzechami, jogurtowy pudding z nasionami chia lub kisiel jabłkowy z żurawiną. Bądź fit i skorzystaj z naszych przepisów na przyrządzenie prostych i dietetycznych dań na każdą okazję.