Popularne | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Ciekawostki i porady

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PopularnePopularne

Czas rozsmakować się w wybornych daniach! Niech ich zapach wypełni całe Twoje mieszkanie. Poprowadzimy Cię przez to, co najlepsze i najpopularniejsze. Idziemy o zakład, że prezentowane przepisy przypadną Ci do gustu. Do dzieła! Nóż i widelec w dłoń!

Dla kogo?

Przepisy na popularne potrawy zasmakują wszystkim, którzy uwielbiają być na czasie. Nie przejdą obok nich obojętnie również Ci lubujący się w sprawdzonych daniach. Obawiasz się nowych smaków? Niesłusznie! Zobacz, co pokochało już tysiące smakoszy i wgryź się w przepyszne propozycje.

Na jaką okazję?

Nieważne jaki dzień tygodnia – te przepisy szturmem podbiją Twoje podniebienie. Obiad z rodziną czy spotkanie ze znajomymi – te posiłki zrobią furorę na całego! Każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, a goście przez długi czas będą wspominać niepowtarzalne doznania smakowe.

Czy wiesz, że?

Ile krajów, tyle tradycji! Popularne w Japonii sushi tak naprawdę wywodzi się z Chin. Pomysł wziął się z przechowywania jedzenia w ... beczkach. Wypełnione ryżem i przełożone filetowaną rybą miały marynować oraz w konsekwencji przedłużać przydatność posiłku do spożycia. Z kolei u Austriaków w okresie zimowym królują kaiserschmarrn – smażone naleśniki z powidłami śliwkowymi. Jeśli będziesz w tym rejonie, nie możesz nie spróbować tego dania. Gwarantujemy, że nie pożałujesz! Do tego jeszcze grzane wino i przepis na przetrwanie mroźnych dni gotowy.

Dla urozmaicenia:

Fenomenalne dania wymagają również wyjątkowej oprawy. Dodaj gdzieniegdzie liście sałaty, powycinane z warzyw i owoców gwiazdki, kule czy koszyczki – możliwości jest wiele. Sałatki możesz podać np. w łupinach lub skorupkach owoców, takich jak np. arbuz lub ananas. Goście będą zachwyceni! Noże w dłoń i do dzieła. Wykwintne przyjęcie czas zacząć!