Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Popularne
Czas rozsmakować się w wybornych daniach! Niech ich zapach wypełni całe Twoje mieszkanie. Poprowadzimy Cię przez to, co najlepsze i najpopularniejsze. Idziemy o zakład, że prezentowane przepisy przypadną Ci do gustu. Do dzieła! Nóż i widelec w dłoń!
Dla kogo?
Przepisy na popularne potrawy zasmakują wszystkim, którzy uwielbiają być na czasie. Nie przejdą obok nich obojętnie również Ci lubujący się w sprawdzonych daniach. Obawiasz się nowych smaków? Niesłusznie! Zobacz, co pokochało już tysiące smakoszy i wgryź się w przepyszne propozycje.
Na jaką okazję?
Nieważne jaki dzień tygodnia – te przepisy szturmem podbiją Twoje podniebienie. Obiad z rodziną czy spotkanie ze znajomymi – te posiłki zrobią furorę na całego! Każdy kęs będzie rozpływał się w ustach, a goście przez długi czas będą wspominać niepowtarzalne doznania smakowe.
Czy wiesz, że?
Ile krajów, tyle tradycji! Popularne w Japonii sushi tak naprawdę wywodzi się z Chin. Pomysł wziął się z przechowywania jedzenia w ... beczkach. Wypełnione ryżem i przełożone filetowaną rybą miały marynować oraz w konsekwencji przedłużać przydatność posiłku do spożycia. Z kolei u Austriaków w okresie zimowym królują kaiserschmarrn – smażone naleśniki z powidłami śliwkowymi. Jeśli będziesz w tym rejonie, nie możesz nie spróbować tego dania. Gwarantujemy, że nie pożałujesz! Do tego jeszcze grzane wino i przepis na przetrwanie mroźnych dni gotowy.
Dla urozmaicenia:
Fenomenalne dania wymagają również wyjątkowej oprawy. Dodaj gdzieniegdzie liście sałaty, powycinane z warzyw i owoców gwiazdki, kule czy koszyczki – możliwości jest wiele. Sałatki możesz podać np. w łupinach lub skorupkach owoców, takich jak np. arbuz lub ananas. Goście będą zachwyceni! Noże w dłoń i do dzieła. Wykwintne przyjęcie czas zacząć!







                
                
                
                










